Izvor: Tanjug

Velika restauracija Pariza trebalo bi da počne nakon Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, a najveću promenu pretrpeće Jelisejska polja koja će postati veliki ekstravagantni vrt.

To je potvrdila gradonačelnica An Hidalgo, navodeći da će radovi koštati 250 miliona evra i da je u planu da se šetalište dugačko 1,9 kilometara pretvori u baštu, piše dopisnik televizije Slovenija iz Pariza.

Za te promene se još od 2018. godine zalaže odbor za Jelisejska polja, uz obrazloženje da je čuvena avenija u poslednjih 30 godina izgubila sjaj, a i sve manje Parižana dolazi u nju pre svega zbog raznih protesta, štrajkova, zdravstvene i ekonomske krize.

"Jelisejska polja se često nazivaju najlepšom avenijom na svetu, ali mi koji svakodnevno ovde radimo, nismo toliko sigurni u to. Jelisejske polja imaju sve više i više posetilaca, a kompanije zvučnih imena takmiče se za svoje mesto na njima, međutim Francuzi ih smatraju istrošenim mestom", rekao je još pre dve godine predsednik Odbora Žan Noel Rajhard.

Foto: Profimedia

Kako se navodi, Odbor se javno konsultovao o planovima za aveniju pre odabira odgovarajućeg projekta PCA-Stream, a predviđeni planovi uključuju duplo manje vozila, pretvaranje puteva u zelene zone i sadnju drvoreda.

Jelisejska polja dizajnirao je baštovan kralja Luja XIV Andre Le Notr i to široko šetalište s dvostrukim nizom brestova prvobitno se zvalo Grand Kurs, a u 18. veku je preimenovan u Jelisejska polja i proširen je pa je do kraja veka postao i popularno mesto za piknike.

Na Jelisejskim poljima Parižani su slavili oslobođenje od nacističke Nemačke 1944. godine, fudbalske pobede i slično, i ona i dalje privlače mase ljudi, međutim šarm po kome su nekada bili poznati je izbledeo i Parižani ih izbegavaju. Danas je avenija poznata po kafićima sa preskupom kafom, luksuznim buticima, izložbenim salonima prestižnih automobila i godišnjoj vojnoj paradi.

Pre pandemije svaki dan je avenijom prolazilo 100.000 pešaka, od kojih su 72 odsto turisti, a 22 odsto zaposleni. Kroz bulevar sa osam saobraćajnih trakau proseku prolazi 3.000 vozila na sat i veoma je zagađen. Arhitekta Filip Čijamberta iz kompanije PCA-Stream rekao je da su Jelisejska polja postale mesto koje lepo sažima probleme gradova širom sveta - "zagađenje, saobraćaj, turizam i konzumerizam" - i koje treba transformisati u "ekološke, poželjne i inkluzivne".

Predviđeni planovi uključuju i preuređenje najvećeg gradskog trga Konkor, a dodaje se da je ovaj projekat samo jedan od mnogih za renoviranje Pariza pre i posle Olimpijskih igara, uključujući i preuređenje oblasti oko Ajfelovog tornja u veličanstveni park.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.