Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grčka predlaže "potvrdu o vakcinaciji"; lideri EU 21. januara o kovid-pasošima?

Podeli

Lideri EU na video-sastanku 21. januara mogli bi da razmotre zahteve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji, tzv. "korona-pasoša", rečeno je u Evropskoj komisiji.

Pročitajte još:

Grčka bez Srba? "Ideja o kovid-pasošima nije konačna" VIDEO

U Evropskoj komisiji kažu da su danas dobili pismo premijera Grčke, Kirjakosa Micotaksia, kojim se, između ostalog, traži i uvođenje sertifikata o vakcinaciji koji bi olakšali putovanja u EU.

Pitanja iz ovog pisma, uključujući i napredak u vakcinaciji širom EU, biće teme razgovora lidera zemalja EU, koji će se putem video-konferencije sastati 21. januara.

"U zavisnosti od ishoda ovog sastanka, odgovorićemo na pismo premijera Micotakisa", kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu dodaju da još nisu stigli do faze kada bi mogli da daju svoj stav po pitanju tzv. korona-pasoša koji se sve češće pominju u evropskoj javnosti.

"Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti deo razgovora i sa zemlja članicama", navode u Komisiji.

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Kirjakos Micotakis poziva na prioritetno obnavljanje slobode kretanja širom EU, ali i upozorava na značaj hitnog usaglašavanja stavova zemalja članica o sertifikatu vakcinacije, koji bi, prema njegovim rečima, pomogao obnovi putovanja i turizma, ali i pojačao interesovanje za vakcinaciju širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1627 idi na stranu