Foto: Depositphotos / makina007
Foto: Depositphotos / makina007

Letovali smo i zimovali u Srbiji, a gde ćemo ispratiti ovu korona-godinu?

Podeli

Ove godine zaista smo upoznali Srbiju, te će pored tradicionalno najposećenijih planina, Kopaonika i Zlatibora, verovatno nekima biti fokus i na novootkrivene destinacije. Gde možemo na doček u doba korone?

Gradovi naše zemlje uvek su imaju dešavanja na glavnom trgu, međutim ove godine situacija sa koronom uticala je i na omiljen "besplatni" doček, te će fokus biti na onlajn koncertima kakve smo nekada pratili na trgu.

Oštre mere u borbi protiv koronavirusa koje su na snazi širom Evrope definitivno će novogodišnje i božićne praznike učiniti neprepoznatljivim.

Neke zemlje odlučile su da stroge mere malo ublaže za Božić i Novu godinu, tek toliko da ljudi praznike ne provedu sami u četiri zida, ali u većini država još se veća o prazničnim korona-pravilima.

Foto: Depositphotos/ rasica
Foto: Depositphotos/ rasica

Srbija ima mnogo gradova do kojih se lako može doći, a da nisu samo Beograd, Novi Sad ili Niš. Subotica, Loznica, Pančevo, Negotin, Leskovac su gradovi koje možete obići. Potrudite se da u gradu upoznate ljude, pogledate sve znamenitosti, okusite specijalitete i domaća pića i tako zaista doživite duh mesta u kome ste. Možda vam se ova avantura dopadne pa odlučite i sledeću godinu da dočekate na nekom od ovih mesta.

Ono što je sigurno jeste da će ove godine sve većina događaja biti otkazana, te uz šetnju sa voljenom osobom ili članom porodice kroz raskošno ukrašene gradove možete makar na trenutak da zamislite da je sve vraćenu u normalu.

Vlasti glavnog grada olučile su da tradicionalnog koncerta ispred Doma Narodne skupštine neće biti. Ovaj koncert je godinama unazad okupljao na desetine hiljada Beograđana, ali i turista iz ostalih delova Srbije i sveta. Neće biti ni manifestacije "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save, kao ni kućica sa slatkišima i kuvanim vinom, ugrožena je i Ulica otvorenog srca 1. januara.

Naša zemlja prepuna je prirodnih lepota, pa doček Nove godine u Srbiji može biti prava avantura. Planine su uvek prva opcija koju možete da zamislite. Osim Zlatibora i Kopaonika, ove godine upoznali smo Staru planinu, Goč, Rudnik, Jastrebac, Pešter i druge. Na planini možete da budete socijalno distancirani, kao i da napunite energiju za nove izazove.

Foto: Deposithphotos / krugli86@gmail.com
Foto: Deposithphotos / krugli86@gmail.com

Osim skijanja, ovde možete da uživate u brojnim etno-selima.

Jedna od karakteristika naše zemlje sigurno su i salaši. Oni su idelan prostor za proslave ukoliko volite etno ambijent, koji odiše raznolikošću kultura. O hrani posebno ne treba govoriti. Vojvođanski specijaliteti odišu velikim porcijama, začinjenim i ukusnim, gde je meso okosnica svakog jela. Kuglofi, šnenokle, gomboce ili knedle (kako god ih zvali) zasladiće stvari.

Ipak, i pored svega navedenog što naša zemlja pruža, čini se da će 2021. biti dočekana jednako kao što je većina domaćina proslavila svog sveca — u najužem krugu porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5165 idi na stranu