Foto: Depositphotos /  wirojsid
Foto: Depositphotos / wirojsid

Otkriveni ključni detalji kovid-aplikacije: Dokaz da ste vakcinisani - na telefonu

Podeli

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je ključne elemente dizajna IATA Travel Passa. Reč je o mobilnoj aplikaciji koja treba putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje. Zahvaljujući aplikaciji putnici bi bili sigurni da su put organizovali u skladu sa zahtevima određene države koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije.

Generalni i izvršni direktor IATA Aleksandar de Žinjak naglasio je da je testiranje trenutno rešenje za bezbedno ponovno otvaranje granica i povezivanje ljudi.

S vremenom, ovo će se verovatno preneti na potrebu za vakcinacijom. U oba slučaja, presudan je siguran sistem za upravljanje informacijama o testiranju ili vakcinaciji. Travel Pass je rešenje kome mogu verovati kako putnici tako i države. Prilikom kreiranja aplikacije kao glavni prioriteti su postavljeni sigurnost podataka, pogodnost korišćenja i verifikacija, piše Travelmagazine.

IATA putnička propusnica čuva kriptovane podatke, uključujući verifikovane rezultate testa ili vakcinacije na mobilnom uređaju putnika.

Putnik kontroliše koje informacije sa svog telefona će deliti sa aviokompanijama i vlastima. Nijedna centralna baza niti skladište podataka ne čuva ove informacije. Omogućavajući putnicima 100% kontrolu nad svojim informacijama, obezbeđuju se najviši standardi privatnosti podataka. Putnička propusnica je, takođe, kreiran po najvišim standardima zakona o zaštiti podataka, uključujući Opštu uredbu o zaštiti podataka EU (GDPR – General Data Protection Regulation).

Tehnički, aplikacija se izrađuje u skladu sa principima suverenog identiteta (Self-Sovereign Identity). U pitanju je termin koji se koristi za opisivanje digitalnog pokreta po kome pojedinac treba da poseduje i kontroliše svoj identitet bez uplitanja administrativnih vlasti.

Najavljeno je da bi IATA Travel Pass trebalo da počne da se koristi početkom prvog kvartala 2021. godine. Aplikacija će biti dostupna kako za iPhone (iOS) tako i za Android platforme.

Pogodnost korišćenja

Foto: Depositphotos/ maxkabakov
Foto: Depositphotos/ maxkabakov

Pročitajte još:

Prva zemlja u Evropi koja uvodi "zelene vakcina pasoše": Bez vakcine nema prevoza, restorana...

Pogodnost i biološka bezbednost biće unapređeni integracijom u beskontaktne procese tokom putovanja.

Preporuke ICAO koje se tiču biološke bezbednosti uključuju upotrebu beskontaktnih procesa kako bi se smanjio rizik od prenosa virusa. To je važno kada se radi o predaji dokumenata tokom putovanja.

Za putnike to znači da će IATA Travel Pass stvoriti potencijal za pogodne beskontaktne procese od prijave (check-in) do ukrcavanja. Iako će potreba za verifikacijom informacija vezanih za kovid 19 nestati kada savladamo pandemiju, IATA Travel Pass će ostati kao korak napred u primeni beskontaktnog sistema putovanja.

Kovid pasoš: Bez potvrde da smo imuni na virus, nema putovanja u brojne države

Istraživanje IATA-e usred krize kovid 19 (iz septembra 2020. godine) pokazuje da će beskontaktni procesi biti popularni kod putnika:

  • 70% putnika je zabrinuto kada predaje pasoš, telefon ili boarding karte agentima aviokompanija, osoblju obezbeđenja ili državnim službenicima na aerodromu
  • 85% putnika je izjavilo da bi se osećali bezbednije ukoliko bi svi procesi na aerodromu bili beskontaktni
  • Takođe, već je 44% putnika navelo da je spremno da podeli lične podatke kako bi omogućili beskontaktne procese, što je znatno više u poređenju sa 30% u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2183 idi na stranu