Foto: Depositphotos / Tzido
Foto: Depositphotos / Tzido

Prva zemlja u Evropi koja uvodi "zelene vakcina pasoše": Bez vakcine nema prevoza, restorana...

Podeli

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.

Pročitajte još:

Vakcinacija za ulazak u avion? Čitaoci B92 se izjasnili: "Ni po cenu da nikad više ne putujem"

Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao "zeleni vakcina pasoš" zbog odredaba koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv koronavirusa, prenosi agencija Anadolija.

Iz Srbije bez testa i karantina moguće samo u 17 država

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje, kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog "zelenog pasoša" za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Stiže nova realnost: kovid-pasoš

Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da "prinudno uvede nešto što nije uspela da nametne poverenjem" i da građani koji se nisu vakcinisali ne smeju da se smatraju drugorazrednim građanima.

I član parlamenta Frederik Dima napisao je na Tviteru da neće dopustiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i premijeru Žanu Kasteksu da to učine. Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40 odsto građana spremno da se vakciniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2390 idi na stranu