Foto: depositphotos/ssuaphoto
Foto: depositphotos/ssuaphoto

Strah od novog soja korone: Širom Evrope "pljušte" zabrane Velikoj Britaniji

Podeli

Belgija se pridružila Holandiji u zabrani letova iz Velike Britanije, a takođe je prekinula i železničke veze u pokušaju da novi soj koronavirusa, koji se raširio južnom Engleskom, ne dođe do Belgije. To će uraditi i Italija i Austrija. Takođe, i Francuska razmatra da zabrani sve letove iz Velike Britanije.

Premijer Belgije Aleksander de Kro je danas rekao da naredba stupa na snagu u ponoć "iz predostrožnosti".

"Postoje mnoga pitanja o ovoj mutaciji, koja je možda stigla na kontinent. Nadam se da ćemo do utorka znati mnogo više", rekao je De Kro. Holandija je već zabranila letove iz Britanije najmanje do kraja godine.

Dve države Beneluksa reaguju na strože restriktivne mere koje su već uvedene u Londonu i okolnim oblastima, nakon što je premijer Boris Džonson rekao da je novi soj virusa za 70 odsto zarazniji nego stari, mada ne i smrtonosniji.

Što se Francuske tiče, zvanična odluka bi mogla da bude saopštena danas u toku dana, dodao je BFM, ne citirajući izvore, dok zvaničnici francuskog ministarstva saobraćaja nisu bili dostupni za komentar.

Italija je još jedna u nizu zemalja koja planira da obustavi letove za i iz Britanije zbog straha od novog soja koronavirusa koji je tamo otkriven, napisao je ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo na Fejsbuku.

"Kao vlada imamo dužnost da zaštitimo Italijane, iz tog razloga, nakon što smo obavestili britansku vladu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja spremamo se da potpišemo uredbu o obustavljanju letova za Veliku Britaniju. Naš prioritet je da zaštitimo Italiju i naše sunarodnike", istakao je Di Majo.

Austrija se pridružila ovim zemljama, pa će doneti odluku o zabrani ulaska u zemlju putnicima sa letova iz Velike Britanije. Naime, austrijsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da će uskoro biti izrečena zabrana sletanja aviona iz VB, i da se na tome trenutno radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2670 idi na stranu