Foto: Getty Images/Darrian Traynor / Stringer
Foto: Getty Images/Darrian Traynor / Stringer

Iz Srbije bez testa i karantina moguće samo u 17 država

Podeli

Situacija sa koronavirusom menja se danonoćno, a mnoge države u koje su državljani Srbije mogli slobodno da uđu, uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak, dok su nam se neke države otvorile - što uz test, što bez uslova.

Mnoge države popuštaju mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku u zemlju ili izlasku iz zemlje, te trenutno bezuslovno možemo u 17 zemalja.

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Međutim, ukoliko ulazite u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Srpski državljani bez testa i karantina mogu i, ali i kroz Albaniju. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Foto: Getty Images/Darrian Traynor / Stringer
Foto: Getty Images/Darrian Traynor / Stringer

Srpski državljani mogu ući u Tursku bez negativnog PCR testa. Pri ulasku u zemlju postoji mogućnost lekarskog pregleda i merenje temperature. Popunjava se formular sa ličnim podacima, kontaktom i adresom boravka. Ukoliko se na lekarskom pregledu pokažu simptomi, Direkcija za zdravstvo prevozi lice u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi test.

Državljani Srbije mogu ući u Sloveniju bez karantina i negativnog testa u sledećim slučajvima: Lice koje prelazi granicu zbog uključenosti u vaspitanje ili obrazovanje ili naučno istraživanje, kao i njegovi roditelji ili druga lica koja ga prevoze i vraćaju se preko granice u roku od 24 sata po ulasku, lice koje prelazi granicu zbog hitnih i neodložnih ličnih obaveza ili hitnih poslovnih razloga, lice koje je član strane zvanične delegacije i lice koje je nosioc diplomatske putne isprave, lice koje je dovezeno u Sloveniju spasilačkim ili sanitetskim vozilom, i pratećem zdravstvenom osoblju u tom vozilu, lice koje ima dokaz o planiranom zdravstvenom pregledu ili zahvatu, lice mlađe od 14 godina koje prelazi granicu sa užim članom porodice koji prilaže negativan test, lice koje je radno angažovano u sektoru međunarodnog prevoza za teretni i putnički saobraćaj u tranzitu i napušta Sloveniju u roku od 12 sati po prelasku granice.

Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela...) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa. Tranzit može trajati maksimalno 12 sati.

Foto: Deposithphotos / shibu7213.gmail.com
Foto: Deposithphotos / shibu7213.gmail.com

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Tranzit preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, moguće je bez negativnog PCR testa. Na ulasku u zemlju, državljanin Srbije ima obavezu da graničnu policiju obavesti da je u tranzitu, kao i o mestu finalne destinacije. Iinformacija o tome se evidentira u jedinstvenom informacionom sistemu kako bi nadležna služba pratila kada je lice napustilo zemlju.

Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, a na sajtu Ministarstva ne navode se nikakvi uslovi za ulazak, a takođe bezuslovno možemo na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: https://www.visitjamaica.com.

Za putovanje u Kolumbiju nije potreban test. Neophodno je samo popuniti formular na sledećem sajtu: https://apps.migracioncolombia.gov.co, a za Kostariku imaju obavezu popunjavanja obrasca "Pase de Salud" 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/). Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju koronavirusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Srpski državljani mogu da uđu ili tranzitiraju kroz Sudan bez testova. Putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Foto:Deposithphotos / wirojsid
Foto:Deposithphotos / wirojsid

Pročitajte još:

Evropa se zatvara: Evo gde Srbi mogu da putuju i pod kojim uslovima

Drugi talas pandemije zatvara granice: Na redu je Srbija?

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

Bezuslovan ulazak ili tranzit moguć je i kroz Sultanat Oman. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti. Sultanat Oman nema listu zemalja sa zabranom za ulazak stranih državljana, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Palau. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19.

Još jedna zemlja u koju mpožemo bez uslova je Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

Uz važeću vizu srpski državljani mogu i u Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2422 idi na stranu