Izvor: Tanjug

Nova ograničenja prilikom ulaska u Austriju nakon boravka u jednoj od takozvanih korona rizičnih zemalja stupiće na snagu od 19. decembra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mera, prema kojoj svi koji se vraćaju iz zemalja u kojoj je visok broj zaraženih, odnosno sa dvonedeljnim brojem zaraženih većim od 100 po 100.000 stanovnika, moraju obavezno u desetodnevni karantin, biće na snazi do 10. januara.

Prekid desetodnevnog karantina, prema juče saopštenoj odluci vlade, moguće je tek nakon pet dana uz negativan PCR test.

Ministarstvo ističe da obavezan karantin važi samo za osobu koja se vratila sa puta, ali ne i za ostale članove porodice iako žive u istom domaćinstu.

Ovom merom austrijska vlada želi da spreči građane poreklom sa Zapadnog Balkana i Turske da putuju u njihove zemlje porekla za vreme božićnih praznika.

To što mera važi do 10. januara objašnjeno je time što se želi obuhvatiti i pravoslavni Božić 7. januar, koji su mnogi proslavljali sa porodicom u domovini.

Oštre mere važe za sve, nebitno da li se radi o austrijskim državljanima ili strancima, navodi Ministarstvo.

Foto: B92, V.J.

Od mere obaveznog karantina, pošto sve susedne države Austrije važe za korona rizične zemlje, su izuzeti samo prekogranični radnici, kao i osobe koje su zbog posla morale da putuju.

Dijaspora na udaru: Niti u Beč, niti iz Beča

Udruženje industrijalaca Donje Austrije (IVNOe) kritikovalo je austrijsku vladu zbog karantina za putnike, kao "nepotrebnu birokratsku barijeru".

Predsednik IVNOe Tomas Salcer zatražio je mogućnost prekida karantina negativnim testom.
"Zašto se uvodi masovno testiranje, ako sa tim brzim testovima ne možemo da obuhvatimo povratnike sa puta", upitao je on.

Prema njegovim rečima, ova mera će negativno uticati na stranu stručnu radnu snagu, ali i austrijske eksperte sa poslovima u inostranstvu.

Takođe i Austrijanci koji žive van zemlje neće, kako kaže, moći da provedu Božić sa porodicom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.