Izvor: B92

Hoće li se putovanja i odmori nakon pojave vakcine vratiti na ono što su bili ili će biti nepovratno promenjeni?

Početkom novembra objavljeno je da je jedan od kandidata za vakcinu protiv bolesti kovid 19, koje su napravili Fajzer i Biontek, bio preko 90% delotvoran u sprečavanju volontera da se zaraze. Da li je to početak kraja vladavine ovog kobnog virusa?

Turistička industrija je odmah nakon objavljivanja ovakvih vesti dobila pozitivan znak, i čini se da putovanja i odmori mogu polako da se vrate u naše živote. Međutim, hoće li se putovanja i odmori nakon vakcine vratiti na ono što su bili ili će biti nepovratno promenjeni?

Svakako je samo pitanje vremena kada će se stvari vratiti na neki stepen normalnosti, ali to će potrajati prilično dugo, ipak su potencijana putovanja za sada daleko ako pratimo i čekamo raspored vakcinisanja populacije na globalnom nivou, piše Tumagazin.

Foto: Getty Images, David Greedy / Stringer

Sve zemlje će prvo nastojati da vakcinišu bolesne, a zatim zdravstvene i ključne radnike, pre nego što se probiju u opštu svakodnevnu populaciju. To ne uključuje praktična pitanja oko prevoza i skladištenja vakcine, što dodatno može odložiti vakcinaciju. Prema rečima stručnjaka, ne treba se nadati da će turistička industrija moći da se vrati u neku normalu pre jeseni ili zime naredne godine, odnosno već početkom 2022. godine.

Međunarodni sertifikat o vakcinisanju (ICVP) koji putnici moraju imati da bi ušli u određene zemlje, biće obavezan dodatak u svakom putničkom paketu, zajedno sa četkicom za zube ili pasošem.

Ilustracija/Foto:babenkodenis/fjvsoares

Jedno je sigurno, od kako se priča oko vakcine aktuelizuje, primećena je veća turistička aktivnost, odnosno rezervacije smeštaja i ostalih turističkih proizvoda. Za sada, najaktuelnija su putovanja u prirodu, nešto neobično i daleko, poput divljina Patagonije ili Islanda, mesta gde ne treba posebno voditi računa o distanciranju.

Vakcinacija za ulazak u avion? Čitaoci B92 se izjasnili: "Ni po cenu da nikad više ne putujem"

Maldivi i UAE su najtraženije destinacije trenutno za Evropljane, dok su Australija i Novi Zeland ostali van domašaja, imajući u vidu da su zatvorili svoje granice. Azija i Afrika za sada nisu aktuelne, pre svega zbog problema sa avio-kompanijama i letovima, kojih u suštini prema određenim delovima ovih kontinenata i nema.

Jedna dobra stvar koja će po svemu izaći iz pandemije je fleksibilnost. Mnoge turističke ponude za 2021. godinu moraju biti fleksibilne, odnosno moraju se prilagođavati aktuelnim trendovima i potrebama putnika. Ovakav trend će posebno biti aktuelan kod rezervacija aranžmana, letova i eventualnih povraćaja istih, u zavisnosti od situacije na tržištu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.