Izvor: B92

Kineski predsednik Si Đinping je pozvao na usvajanje globalnog mehanizma koji će se bazirati na QR kodovima kako bi se otvorila međunarodna putovanja.

"Potrebno je da bolje uskladimo politike i standarde te da uspostavimo brze linije za prolazak ljudi", kazao je Đinping.

QR kodovi bi se koristili za proveru zdravstvenog statusa putnika, međutim, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi se kodovi mogli koristiti za "šire političko praćenje i isključenje".

Kineski predsednik je govorio na samitu G20, koji je održan putem interneta, a na kojem su učestvovali lideri 20 najvećih ekonomija sveta. Domaćin je bila Saudijska Arabija proteklog vikenda, piše sarajevski Klix.

On je pozvao na otvaranje globalne ekonomije uključujući obnovu globalnih i industrijskih dobavljačkih lanaca, kao i na liberalizaciju trgovine ključnih medicinskih zaliha.

Putovanja su još uvek izazov za većinu zemalja zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

QR kodovi se u različitim zemljama različito koriste. Dok kineski grad Hangžu planira da uvede trajni QR softver koji će stanovnicima dodeljivati pojedinačne kodove na osnovu njihove medicinske istorije i životnih navika, u Singapuru i Australiji ovi kodovi se koriste za praćenje kontakata i proveru bezbednosti prodavnica, tržnih centara i kancelarija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.