Izvor: DW

Dodatno pooštravanje mera kako bi pokušao da se spase bar tračak normalnosti za Božić. To je izgleda srž nove strategije Nemačke u borbi protiv pandemije koronavirusa za decembar i januar.

Ponukani željom kancelarke za "zajedničkim pristupom" borbi protiv pandemije koronavirusa, premijeri nemačkih pokrajina rade na novim predlozima za period nakon kraja novembra.

Nakon što su prošle nedelje odbacili njene zahteve za pooštravanjem mera, Angela Merkel je pokrajinskim premijerima vratila vruć krompir kako bi se dogovorili o konceptu o kom bi svi bili saglasni. Taj koncept bi trebalo da bude predstavljen na zajedničkom sastanku premijera saveznih pokrajina i kancelarke sutra, u sredu 25. novembra.

Sudeći po prvim informacijama koje dolaze s video-sastanka premijera, generalno se planiraju strože mere zatvaranja kao odgovor na rekordni broj novozaraženih od petka. Tada je u Nemačkoj zabeleženo 23.648 novih slučajeva. Ali, osim batine u obliku strožih mera do 20. decembra, političari pripremaju i šargarepu u obliku popuštanja za vreme božićnih praznika.

Ovo su neki od predloga koji su procurili u javnost:

Foto: Depositphotos/ hiro1775

  • Produžavanje delimičnog zatvaranja do 20. decembra. Hotelima, ugostiteljskim objektima, fitnes-klubovima, bioskopima i pozorištima zabranjeno je da primaju posetioce. Restorani smeju da prodaju hranu „za nošenje“, a hoteli da primaju samo one goste koji su na poslovnom putu. Građani bi i dalje trebalo da izbegavaju nepotrebne kontakte i da se uzdrže od putovanja.
  • Od novih mera, uvodi se ograničavanje okupljanja na pripadnike samo dva domaćinstva s ukupno maksimalno pet osoba, u šta se ne ubrajaju deca do 14 godina.
  • Obaveza nošenja maski ostaje na snazi u prodavnicama, javnim ustanovama i javnom prevozu. Moguće je uvođenje obaveze nošenja maski i na otvorenim prostorima, tamo gde je pojačana koncentracija ljudi, kao npr. u pešačkim zonama.


Izuzeci za Božić

Mogući su i izuzeci u periodu od 21. do 27. decembra
  • Dozvoljen susret osoba iz više od dva domaćinstva s povećanjem gornje granice prisutnih na 10. Međutim, nakon tih susreta preporučuje se samoizolacija na nekoliko dana.
  • Crkvama bi moglo da bude omogućeno održavanje tipičnih božićnih ceremonija, ali bi trebalo izbegavati okupljanje većeg broja vernika.

Nova godina

Foto: Deposithphotos / IgorVetushko

  • Apel na građane da se uzdrže od vatrometa i pirotehnike.
  • Moguća i zabrana prodaje pirotehničkih sredstava.


Škole
  • Maske će biti obavezne u razredima (trenutno su obavezne samo u slučaju kretanja kroz učionicu ili školu) s učenicima starijim od 7 godina. U školama bez slučajeva zaraze, moguće je izuzeće od te obaveze.
  • U slučaju zaraze, čitav razred bi trebalo da ide u samoizolaciju na pet dana, nakon čega bi trebalo da se testira, a pri čemu test ide na državni račun.
  • Odluku o nastavi od kuće može da donese svaka savezna pokrajina za sebe.


Ekonomski podsticaji
  • Produženje aktuelnih mera pomoći za male preduzetnike, samostalne preduzetnike, kao i za klubove i udruženja.
  • Savezne pokrajine će isto tako saveznoj vladi predložiti produženje finansijske pomoći za posebno pogođene privredne grane, poput turističke, kao i za klubove ili sektor organizacije događaja i to do sredine sledeće godine.
  • Preporučuje se provera da li je zdravstvenim osiguranjima potrebna finansijska podrška s obzirom na niže prihode, a više izdatke tokom korone.


Bolje produženje blažeg zatvaranja, nego totalno zaključavanje za Božić

Političari su produženje i delimično pooštravanje mera obrazložili time što još veliki broj novozaraženih.

"Ako prekinemo s merama prerano, rizikujemo to da ćemo opet morati da krenemo ispočetka. Bolje produženje lokdauna sada, nego totalno zatvaranje za Božić", rekao je bavarski premijer Markus Zeder.

Foto: Depositphotos / deagreez1

Istovremeno, pokrajine s manjim brojem novozaraženih zalažu se za izuzetak od mera uvedenih na teritoriji čitave Nemačke. To se posebno odnosi na pokrajine na severu, poput Šlezvig-Holštajna ili Meklenburg - Prednje Pomeranije. Tamo je broj novozaraženih osetno niži nego u ostatku zemlje. Premijerka Meklenburga, Manuela Švezig, ukazala je da je broj novozaraženih u njenoj pokrajini ispod vrednosti od 50 na 100.000 stanovnika za sedam dana. Prosek na nivou Nemačke je 144, a u nekim pokrajinama, poput Berlina, i preko 240.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.