Izvor: pun kufer

Arhipelag na severu Norveške je zbog svoje blizine Arktičkom krugu (oko 170 km) jedno od najsevernijih naseljenih mesta na Zemlji. Uprkos opravdanim pretpostavkama, ima humanije klimatske uslove, zbog kojih su zime blage.

Lofotska ostrva su jedno su od najpoznatijih i najposećenijih mesta u Norveškoj, a može se reći da su pravi raj za ljubitelje prirode, fotografe i avanturiste.

Njihovu panoramu čine prelepe planine i vrhovi, otvoreno Severno more i plaže. Kad sledeći put naiđete na pitoreskne prizore skandinavskih crvenih kućica (tj. ribarskih kabina) pored obale i zadivljeno gledate galerije putnika iz Norveške, možete pretpostaviti da su bili snimljeni baš ovde.

Lokalna mesta još su svedok ribarske prošlosti (pa i sadašnjosti) koja je prisutna još od doba Vikinga. Mnogi će vam reći je selo Reine najlepše ribarsko selo koje ćete videti na svom putu.

Tokom leta, ovde je dnevna svetlost prisutna 24 časa, a sa ostrva se pruža i fenomenalan pogled na fenomen Aurora Borealis.

Još jedna zanimljiva stvar, koju biste svakako morali da vidite ako se ikada nađete ovde, jeste Muzej Vikinga. Nalazi se na mestu koje je ujedno i arheološko nalazište, u malom selu Borg.

Na samom jugu arhipelaga nalazi se mesto koje redovno ulazi na liste destinacija s najčudnijim imenima. Naime, zove se: Å. Iako je zabavna ideja otići samo da biste rekli kako ste bili u Åu, bez brige, tamo isto ima sadržaja u obliku muzeja, restorana, vidikovaca i lepe prirode.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.