Izvor: B92

Crnogorski hotelijeri su u proteklom delu godine ostvarili deset odsto prošlogodišnjih prihoda, dok više od 90 odsto svih preduzeća u Crnoj Gori beleži manje prihode nego 2019. godine, prema preliminarnim podacima istraživanja Unije poslodavaca (UPCG).

Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog UPCG Filip Lazović izjavio je za TVCG da istraživanje pokazuje da je prihod kod 60 odsto ispitanih preduzeća pao između 40 i 60 odsto.

"Sve su to podaci koji nam pokazuju da je stanje zaista alarmantno naročito iz razloga što je u Crnoj Gori preko 99 odsto mikro i malih preduzeća", naveo je Lazović.

Prema njegovim rečima, sve su to preduzeća koja nisu otporna na takve uslove, prenosi portal RTCG.

"Tim preduzećima, bojim se, preti loš scenario, a ako dodje do gašenja preduzeća onda se gase i radna mesta... U periodu pred nama državna intervencija mora da se nastavi, čak mora da bude konkretnija, odnosno izdašnija za odredjene delatnosti. Ono što sada subvencionišemo je za njihov opstanak", rekao je on.

Crnogorski ugostitelj: "Nije letovanje za one sa 200 evra u džepu; Bosanci samo troše asepsol"

Podsetio je na podatke Centralne banke (CBCG) da oko 50 odsto preduzeća ima blokirane račune i da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje (Z Z Z), broj nezaposlenih porastao za oko sedam hiljada, te da je ove godine bilo znatno manje sezonskog zapošljavanja, koje je u Crnoj Gori jako bitno.

"Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća, ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome", ocenio je Lazović i zaključio da, i pored neizvesnosti koliko će koronavirus trajati, ono što može i treba da se uradi jeste da "uporedo rešavamo i ekonomsku i zdravstvenu krizu".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.