Izvor: Tanjug

Situacija na Adi Bojani je zabrinjavajuća, nestaje plaža i sve ono u čemu se uživalo, upozorili su Darko Ivanović iz Udruženja vlasnika objekata na Bojani i Ivana Stojanović iz Direktorata za klimatske promene i mediteranske poslove u MORT-u.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Ivanović je upozorio da na Adi Bojani polako nestaju plaže, ali i objekti.

Situaciju kojoj, kako je rekao, svi svedoče nazvao je sramotom.

"Sit sam toga da država reaguje samo kad mi protestujemo. Tamo se iskopava pesak, i neka se iskopava da bi se regulisao tok reke, ali je problem što se ispumpava taj pesak i stvara se jedna dina koja ispumpava vodu, pa se suše stabla okolo. To je tužno gledati koliko je sve neplanski rađeno", upozorio je Ivanović.

Stvorila se tamo, kaže, mala "sahara", a umire biljni svet.

"Ada je masakrirana. Sve ono u čemu smo uživali nestaje. Ovo je nebriga ljudi iz MORT-a, Morskog dobra i ulcinjske opštine", upozorio je Ivanović.

Ivana Stojanović iz Direktorata za klimatske promene i mediteranske poslove u MORT-u potvrđuje da je situacija na Adi Bojani zabrinjavajuća.

"Plaža nestaje, objekti su ugroženi, a tek nam predstoji zimski period i faktori koji negativno utiču na procese. Zato je zaista potrebo definisati i implementirati mere, koje će dugoročno rešiti problem na Adi Bojani", rekla je Stojanovićeva, preneo je portal RTCG. Podseća da je reč o višedecenijskom problemu.

"MORT je u junu zadužen da preuzme izradu studije zaštite plaže, sa predlogom rešenja", istakla je ona.

Predsednik opštine Ulcinja Ljoro Nrekić kaže da ne može lokalna samouprava da reši dugogodišnji problem, navodeći da je produbljivanje reke Bojane izazvalo eroziju.

"Sve što je prirodni tok je prirodni proces", rekao je on, i poručio da su drugi faktori u državi nadležni za problem Ade Bojane. Ekolog i predsednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić kaže da Bojana nije što je bila nekad, te da je izgradnjom hidroelektrana u Albaniji počelo da se menja sve.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.