Izvor: B92

"Preveliki broj turista bio je mantra 2019. godine, a u destinacijama širom sveta bile su gužve. Usred planiranja i predviđanja, jednu stvar ni na jednoj od tih destinacija nisu mogli zamisliti - potpuno zaustavljanje turističke industrije dok se koronavirus širi svetom", započinje CNN svoju reportažu o najpoznatijim destinacijama sveta koje su pokleknule pod pandemijom, a među njima je i Dubrovnik.

"Zabrane putovanja, karantin i nacionalni lokdauni naterali su putnike da ostanu kućama, a destinacije koje su se ranije borile s turistima sad se bore za dah. Ali da li se masovni turizam zauvek završio?" pita se CNN, a kako bi pronašli odgovor, posetili su neke od najpopularnijih destinacija.

Dubrovnik

Stari grad nalik na tvrđavu i najpopularnija serija na svetu doveli su do rasta turizma u ovom gradu. Osim putnika koji su dolazili na produžene vikende, tu su bili i oni s kruzera koji bi preplavili grad.

Kako je grad postajao preplavljen turistima, gradske vlasti najavljivale su konkretne propise. Uveli su nove propise koji su ograničavali broj kruzera u gradskoj luci na dva odjednom. Planirala se i zabrana otvaranja novih restorana na otvorenom, kao i zatvaranje 80 odsto suvenirnica. Dok su se svi pitali kako će to uticati na sezonu, dogodila se pandemija, Hrvatska je zatvorila granice, a turisti su prestali da dolaze.

"Kad je u Dubrovniku ukinut karantin početkom leta i kad se turizam pokrenuo, u Dubrovnik su uglavnom dolazili Hrvati. Tek kad su avioni ponovno poleteli, počeli su se vraćati međunarodni posetioci. Međutim, broj zaraženih počeo je da raste, a turizam je opet pao", piše CNN.

Foto: depositphotos/simonesimone

"Velika Britanija nas je stavila na crvenu listu, a onda je sve opet palo. Avio-kompanije samo su jedna po jedna smanjivale broj letova. Bez letova i britanskog tržišta, Dubrovnik ima male brojke", priseća se zamenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Lokalni turistički vodič Ivan Vuković kaže da je bilo neobično videti Dubrovnik tako tih, iako je on uživao u odmoru od gužve.

"Atmosfera ovog leta bila je poput one u devedesetima, kad je trajao rat, samo nam granate nisu letele iznad glava", rekao je.

Sad je pitanje može li Dubrovnik kovid 19 iskoristiti kao priliku za restart. Tepšićeva najavljuje da se stara pravila neće olabaviti kad se uspostave međunarodni letovi i turisti se vrate. Danas se po gradu nalaze transparenti koji posetioce upozoravaju da nose maske, drže distancu, peru ruke i koriste sredstva za dezinfekciju.

Za razliku od većine evropskih destinacija, vrata Dubrovnika otvorena su Amerikancima s negativnim nalazom na koronavirus. Iako prosečni Amerikanac bez redovnih letova ne može doći, oni koji imaju privatne avione dolaze. Grad će se i dalje fokusirati na luksuzni turizam, najavljuje Tepšićeva. Hrvate koji se uvek čude visokim cenama u Dubrovniku može utešiti da svi ipak žele vratiti sve slojeve posetilaca.

Foto:Depositphotos / nito103

Barselona

U ovom katalonskom gradu turizam se kreće između 12 i 14 posto BDP-a i devet odsto ukupne zaposlenosti, ističe Havijer Marsé, većnik gradskog veća Barselone za turizam i kreativne industrije. Poslednjih godina grad je izmoren prekomernim turizmom, a pandemija im je samo dodatno ukazala na važnost stvaranja zona u centru grada u kojima bi uživali i lokalci i turisti. Pre pandemije gradske vlasti su ograničile broj kuća za odmor, uvele porez na turizam i podsticale goste da istraže i druge delove.

Marsé ističe da će ostati pri tome, te da neće olabaviti pravila koja smanjuju broj ilegalnih smeštaja i zabranjuju takva ponašanja turista. Nakon završetka karantina dogodio se kratki period u kojem su Barselonu mogli da posete strani turisti, sve dok se Španija nije našla na crvenim listama drugih zemalja. Do septembra turizam je pao 77 odsto.

Maču Pikču, Peru

Većinu 2020. godine ovu popularnu destinaciju niste mogli da posetite. Od marta do juna bili su u strogom karantinu, a potom su posete bili omogućene samo domaćem stanovništvu. Ponovno otvaranje planira se 1. novembra, kad će se ponovo uspostaviti međunarodni letovi.

Sara Miginiac, generalna direktorka kompanije G Adventures za Južnu Ameriku, ističe da blisko sarađuju s ministarstvima kulture i zaštite okoline kako bi uspostavili protokole zbog kojih će turisti ostati zdravi, ali i kako bi njihov broj ostao pod kontrolom.

Foto: depositphotos/ Iakov

Venecija

Ovaj italijanski grad možda je najpoznatiji po prevelikom broju turista. Lokalci su protestovali protiv broja kruzera u luci i izražavali bojazan da će Venecija postati tematski park, a ne grad. Proteklih godina raznim merama nastojalo se da se smanji broj turista, a onda je u februaru severna Italija najsnažnije u Evropi osetila teret epidemije. Kad su granice letos opet otvorene, broj turista bio je neuporedivo manji. Nekim lokalcima je to bilo ispunjenje dugogodišnjih snova, samo u užasnim okolnostima.

"Svakodnevni život puno je lepši bez gužvi"
, tvrdi Venecijanka Jane da Mosto, suosnivačica i izvršna direktorka organizacije "We Are Here Venice", koja vodi kampanju za povratak Venecije domaćem stanovništvu.

"Ali došlo je s velikom cenom, mnogi više nemaju posao, radnje ne prodaju robe kao nekada, a kulturni sektor je drastično pogođen", dodala je.

Toni Džonston, šef turizma na tehnološkom institutu Alton u Irskoj, kaže da nepredvidivost pandemije otežava predviđanja budućnosti.

"Niko ne zna kako će izgledati sledećih šest meseci, 12 meseci ili čak dugoročnija budućnost - tako da je donosiocima propisa teško planirati išta, a isto je teško i komercijalnoj strani industrije", rekao je.

Totalna blokada: Turisti dobili zahtev da napuste zemlju

Uveren je da se, uprkos svemu, jedna stvar neće promeniti - ljudi će i dalje želeti da posete ove destinacije, moguće je tek da će trebati više vremena da se brojevi stabilizuju.

Ako nikad niste bili u nekim od ovih gradova, pandemija bi vas mogla podstaći da se zapitate zašto to dosad niste napravili i da odlučite da, kad ovo sve prođe, to morate učiniti, zaključuje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.