Izvor: B92

Turistička zajednica prisvojila je frazu "Vrlo lepo (Very Nice)" za svoju novu reklamnu kampanju, piše Bi-Bi-Si. Ovaj izraz koristi glavni lik filma "Borat", istoimeni novinar iz Kazahstana.

Prvi deo filma "Borat" izazvao je lavinu negativnih reakcija u ovoj državi, a vlasti su zapretile tužbom protiv tvorca Saše Barona Koena. Tadašnja kazahstanska vlada zabranila je film i objavila oglas na četiri stranice u Njujork tajmsu, braneći čast zemlje.

Kada je 29. septembra objavljen trejler za nastavak Borata, koji je Koen snimao u tajnosti, a pušten je u prošli petak na striming servisu "Amazona", satiričar je bio spreman za novu borbu sa kazahstanskom vladom.

U novom Boratu čak dve pesme Gorana Bregovića

Denis Kin, koji je saznao za nastavak filma, pomislio je da bi Kazahstan, umesto da ignoriše britanskog komičara, trebalo da prihvati krilaticu Boratovog lika i pretvori je u turistički slogan zemlje: "Kazahstan. Veoma lepo!“"

Kin živi u Kazahstanu, započeo je posao sa turističkim turama po Almati, najvećem gradu u zemlji, a vodi i emisiju o putovanjima na kanalu državne televizije. Turistička zajednica ove zemlje odlučila je da prihvati Borata kao savršen marketinški alat, pogotovo zbog činjenice da je drugi nastavak ovog ostvarenja upravo predstavljen javnosti.

Foto: Depositphotos/ mahoks

Objavili su niz kratkih video-spotova kojim ističu pejzaže i kulturu zemlje, koristeći uz to izraz "Vrlo lepo". Odgovor korisnika društvenih mreža bio je vrlo pozitivan, mnogi su rekli kako reklame šalju pozitivnu poruku i promovišu film na vrlo lep način.

"Pošto je pandemija uništila turizam, kao vlasnik agencije imao sam mnogo slobodnog vremena", ističe Kin.

"Bravo, sjajan način da prigrlite publicitet koji je stvorio komičar i pretvorite ga u pozitivnu poruku", navodi se u jednom od komentara.

10 zanimljivih činjenica o Kazahstanu

Popularni glumac saznavši da su vlasti Kazahstana prihvatile njegov humor, poslao je mejl: "Ovo je komedija, a Kazahstan u filmu nema nikakve veze sa stvarnom zemljom", napisao je Koen.

"Izabrao sam Kazahstan jer je to bilo mesto o kome gotovo niko u SAD nije ništa znao, što nam je omogućilo da stvorimo divlji, komični, lažni svet. Pravi Kazahstan je prelepa zemlja sa modernim, ponosnim društvom, suprotna Boratovoj verziji", istakao je.

Kazahstanska vlada se svojevremeno i zahvalila Koenu zbog povećanja turizma u zemlji. Prema rečima nekadašnjeg ministra Jerzana Kazihanova, od objave filma do 2012. godine vizu za ulazak u ovu zemlju je na godišnjem nivou tražilo deset puta više ljudi nego inače.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.