Izvor: B92

Jedan region na jugoistoku Bavarske postigao je neslavni nemački rekord po broju novozaraženih. Nakon proglašenja zaključavanja, ta popularna turistička destinacija za samo nekoliko časova doslovno je opustela.

Na brdima već ima prvog snega, a u dolini su krošnje crvene i žute. Predivan jesenji dan mami vedrim plavim nebom i prijatnim temperaturama u turističku idilu regiona Bertesgadenerland. Ali umesto da uživaju, turisti pakuju kofere. Hoteli i privatni smeštaji se prazne.

Zbog rapidnog porasta broja zaraženih koronavirusom usred jesenjeg školskog raspusta, tu je praktično preko noći proglašeno potpuno zaključavanje. Stanovnici ne smeju da napuštaju svoje kuće bez opravdanog razloga. Zatvorene su škole, dečji vrtići i ugostiteljski objekti. I svi turisti su odmah morali da napuste region, većina njih usred godišnjeg odmora, piše Dojče vele.

Jedan 80-godišnji posetilac iz Duizburga kaže da je tužan i razočaran. Trebalo je da sa suprugom u toj alpskoj idili provede 11 dana, ali umesto toga, morali su da u roku nekoliko sati spakuju stvari i otputuju kući. I oni koji iznajmljuju smeštaj su razočarani.

Jedan od njih kaže: "Srce nas boli što goste moramo da pošaljemo kući", ali odmah dodaje: "To je neophodno".

Turistički region bez turista

U ponedeljak je Bertesgadenerland dosegao tragičan nemački rekord: 272,8 novozaraženih na 100.000 stanovnika za nedelju dana. U utorak je broj pao na 236, ali to nije moglo da spreči zaključavanje - prvo u Nemačkoj od proleća.

Mere su stupile na snagu u utorak u 14 časova, pa je do tada svuda vladala velika gužva. Ljudi su se na brzinu snabdevali životnim namirnicama i drugim potrepštinama. Uprkos tome, rafovi u prodavnicama nisu ostali prazni. Diter Šenvelder, šef jednog supermarketa, kaže: "Nema nestašice. Svi proizvodi su tu".

Ali nedostajaće turisti kao kupci. Taj region živi od turizma.

Proslava kao izvor zaraze?

Foto: Depositphotos/ straga

Teško je pogođeno i ugostiteljstvo – hrana sme da se prodaje samo "za nošenje", bez posluživanja za stolom. I turistički radnici su zabrinuti - mada je ova letnja sezona bila bolja nego prošle godine.

Međutim, kako kaže predstavnica lokalne turističke zajednice Ursula Višgol, leto nije moglo u potpunosti da nadoknadi štetu nastalu zbog prolećnog zaključavanja. Predsednica Bavarskog udruženja hotelijera i ugostitelja Dehoga Angela Incelkamer kritikuje: "Ne shvatamo zašto je do prisilnog zatvaranja svih prenoćišta moralo da dođe odmah".

Ona kaže da svi hoteli imaju razrađene higijenske mere i da ovakvo zatvaranje preko noći nijedan hotel i privatni iznajmljivač neće finansijski lako da podnese. Osim toga, mnogi su očekivali mnogo i od predstojeće zimske sezone.

Ilustracija/Foto: scienceedge7/depositphotos

Ali zašto je taj neslavni rekord u broju novozaraženih postigao baš taj relativno retko naseljeni region na jugoistoku Bavarske? Vlasti o tome ćute. Bavarski premijer Markus Zeder samo je kao mogući izvor zaraze naveo – privatnu proslavu.

Stanovnici spekulišu da je novi talas krenuo sa jedne rođendanske proslave sa stotinak gostiju. Ali predsednik okruga Bernard Kern to demantuje i govori o "difuznom širenju zaraze". On tvrdi da uzrok nije jedna jedina proslava.

Pet najvećih zabluda o skijanju

Drugi pak sumnjaju da je neko doneo virus iz susednog austrijskog mesta Kuhl, koje je već neko vreme u karantinu zbog dramatičnog porasta broja novozaraženih. Ali mnogi ni u to ne veruju, jer ovde gotovo i da nema stanovnika koji živi s bavarske strane granice a radi u Austriji.

Mnogi automobili s turistima u utorak su napustili taj region. Bavarske vlasti su im preporučile da kod kuće za svaki slučaj obave test na koronavirus.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.