Izvor: B92, GTP

Prilagođavanje novoj stvarnosti nakon kovida 19, sa inkluzivnim oblicima turizma koji poštuju životnu sredinu, ključno je za oporavak sektora, rekao je grčki ministar turizma Hari Teoharis tokom Međunarodnog energetskog foruma.

Teoharis se pridružio globalno zainteresovanim stranama u turističkoj i putničkoj industriji, uključujući generalnog sekretara UN-ove Svetske turističke organizacije, radi razgovora o posledicama koronavirusa, kao i o sigurnoj i održivoj strategiji oporavka za energetsku, vazduhoplovnu i turističku industriju.

"Pandemija je otkrila priliku za drugačija i autentičnija iskustva. Svi moramo razmišljati o budućnosti turizma i osetljivim vezama između turizma i životne sredine", rekao je Teoharis dodavši da je vreme da "krizu pretvorimo u priliku radeći na održivijem, inkluzivnijem i održivijem turističkom modelu".

"Moramo da preživimo": 2021. godina opstanka

Grčki ministar turizma izneo je pet preporuka za održiviji, elastičniji i inkluzivniji model turizma, koji uključuju: integrisanu strategiju u pogledu putovanja, podsticanje tražnje za putovanjima, ulaganje u istraživanje vakcine, razvijanje sveobuhvatnih strategija oporavka za područja pogođena krizom, kao i uvođenje mera prilagođavanja na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou sa ciljem da se postave temelji zdravog turističkog ekosistema.

Pročitajte još:

Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"

"Domaći turizam i turizam iz EU dominiraće u bliskoj budućnosti. 267 miliona Evropljana ili 62 procenta stanovništva godišnje otputuje na najmanje jedno privatno putovanje u slobodno vreme, a 78 odsto Evropljana provodi odmor u zemlji porekla ili u nekoj drugoj zemlji EU. Grčka je uspešno uvela program "Turizam za sve" sa budžetom od oko 100 miliona evra, kao podršku domaćem turizmu", rekao je Teoharis.

Na kraju, ministar se osvrnuo na posledice pandemije u turizmu, ocenivši da će biti potrebno dve do četiri godine da se turizam vrati na nivo iz 2019. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.