Izvor: B92

Kruzer linije širom sveta započinju testiranje svih putnika i posade na kovid prema novim pravilima koja je utvrdila CLIA (Cruise Lines International Association).

Svi članovi prekookeanskog kruzer-trgovačkog tela koje upravlja brodovima kapaciteta od 250 ili više, složili su se sa merom. Svakome ko bude imao pozitivan PCR test, neće biti dozvoljeno da se ukrca.

"Članovi CLIA krstarenja širom sveta složili su se da će testirati svakog putnika i člana posade na svim brodovima koji mogu da prevezu 250 ili više osoba. Negativan test biće potreban za svako ukrcavanje. Mi smo pre svega putnička industrija i primer vodeće industrije krstarenja. Testiranje vidimo kao važan početni korak ka višeslojnom pristupu za koji verujemo da potvrđuje posvećenost industrije ka stvaranju jedne zdrave, sigurne atmosfere. Želimo da svi putnici, ali i posada imaju u nas puno poverenje. Nama je zdravlje putnika i posade prioritet", prenosi Travelmagazine.

Predsednik kompanije Carneval Cruise u Velikoj Britaniji Sajmon Paltorp rekao je: "U potpunosti podržavamo testiranje gostiju na Covid 19 pre ukrcavanja. Poslušali smo savete i smernice zdravstvenih i medicinskih stručnjaka iz celog sveta i trenutno završavamo protokole za P&O Cruises and Cunard, koji će biti saopšteni našim gostima uskoro".

Royal Caribbean je takođe saglasan sa merom: "Bili smo dosledni da se nećemo vratiti krstarenju dok ne budemo imali prave protokole i uveliko prošireno znanje o bolesti i tehnologiji koja se može koristiti za rešavanje te bolesti".

Panel za zdravo jedro (The healthy sail panel), koji je održala grupa stručnjaka iza Royal Caribbean Group-a i Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., uputio je medije u poseban izveštaj. U ovom izveštaju nalazi se više od 70 najboljih praksi koje će se koristiti za buduće smernice za javno zdravlje i preventivne mere prilikom krstarenja. Ovaj izveštaj uključuje i obavezno testiranje putnika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.