Izvor: B92, Lonelyplanet

Ove sezone zbog zatvorenosti granica građani Srbije su se okrenuli novim destinacijama, jedna od nih je i Egipat.

Iako je ova zemlja i ranijih godina bila popularno turističko odredište, ove sezone tražnja ja velika s obzirom na to da je jedna od retkih u kojoj su granice za turiste otvorene. Usluga je na bazi all inclusive, sa švedskim stolom, gde imate tzv. pomagače - konobare koji vas uslužuju, a čeka se u uređenom redu sa socijalnom distancom.

Maske se nose samo u zatvorenim prostorima, dok u hotelima nije obavezno ukoliko se drži distanca, plaže normalno funkcionišu i sezona se odvijala normalno. Slično je ovog leta bilo i u Turskoj, za koju takođe vlada veliko interesovanje zbog limitiranog broja mesta.

Kako su uspeli da zadrže turiste i da očuvaju turizam?

Godina 2020. trebalo je da bude rekordna za turizam u Egiptu. Veliki egipatski muzej trebalo je da se otvori ove godine nakon skoro dve decenije, što je navelo Lonely Planet da Kairo imenuje jednim od najboljih gradova koje treba posetiti 2020.

Putovanje širom zemlje lakše je nego ikad, posle nedavnog uvođenja e -vize, otvaranja novog aerodroma u Gizi i novih domaćih ruta letova između Šarm el Šeika i Luksora, dva glavna turistička čvorišta u zemlji.

Ali čak i dok pandemija koronavirusa nastavlja da guši međunarodna putovanja, Egipat je pronašao nove taktike da privuče posetioce u zemlju.

U junu je vlada eliminisala potrebu za turističkim vizama za posetioce "turističkih gubernija" u zemlji - Južnog Sinaja, Crvenog mora, Luksora i Asuana - a državni kabinet je upravo odlučio da produži podsticaj do kraja aprila 2021. godine kako bi obuhvatio zimsku sezonu, kada obično Egipat prima najveći broj posetilaca.

Putnici koji lete avionima Egipt era ili Er Kaira takođe ostvaruju popust od 20 odsto na karte za muzeje i arheološka nalazišta.

Jedini uslov - PCR test

Zemlja je za turiste ponovo otvorena u julu, a tek će se videti da li će ove ponude privući više posetilaca. Egipat je otvorio aerodrome za međunarodne letove 1. jula, od kada je glavne turističke destinacije Hurgadu i Šarm el Šeik posetilo 100.000 turista, prenosi Ahram onlajn.

Prilikom dolaska u Egipat, od prvog septembra, svi putnici su dužni da prilože negativan sertifikat o PCR testu, a test se sprovodi najviše 72 sata pre polaska.

Krenuli letovi: Ovde sezona traje do novembra

Egipat je očekivao oko 15 miliona turista 2020. godine, što odgovara broju posetilaca 2010. godine, godinu dana pre nego što su revolucije Arapskog proleća u region unele previranja i neizvesnost, ali kao i u svim ostalim zemljama, brojevi će pasti daleko ispod cilja.

Uz test ili bezuslovno: Za Srbe otvorene 3 države - gde je šansa da se "osolite" u oktobru?

Turizam je važna industrija u zemlji i čini više od 10 odsto egipatske ekonomije.

Da li ste letovali negde ove sezone? Pišite nam utiske o ovoj neobičnoj godini u komentarima!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.