Foto: Depositphotos /  Foto: Depositphotos/luq1
Foto: Depositphotos / Foto: Depositphotos/luq1

Samo za jednog čoveka otvorena poznata turistička destinacija

Podeli

Najpoznatija turistička lokacija u Peruu, Maču Pikču otvorila se nakon višemesečnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, ali za samo jednog posetioca: Japanca koji je zbog virusa ostao "zarobljen" u zemlji.

"Prva osoba na Zemlji koja je otišla u Maču Pikču od otključavanja sam ja", objavio je Jesse Kataiama na svom Instagram nalogu.

Peruansko ministarstvo kulture dozvolilo je jednom japanskom turisti da posle skoro sedam meseci čekanja poseti ostatke drevne citadele Inka na vrhu planine Maču Piču.

"Ovo je zaista neverovatno! Hvala vam", dodao je on u video snimku objavljenom na Fejsbuk stranicama lokalne turističke vlasti u Kusku, gde se nalazi čuvena lokacija.

Japanski instruktor boksa zaglavljen je u Peruu od marta, kada je kupio kartu za turističko mesto samo nekoliko dana pre nego što je zemlja proglasila zdravstvenu opasnost.

Rekao je peruanskim novinama da je planirao samo tri dana putovanja u toj oblasti, ali s otkazanim letovima i zatvorenim granicama zatekao se tamo mesecima.

Na kraju je njegova nevolja došla do lokalne turističke vlasti koja se složila da mu da posebnu dozvolu da poseti grad Inka, ponovo otvorivši lokaciju samo za njega.


"Mislio sam da neću moći da idem, ali zahvaljujući svima vama pružena mi je ova super posebna prilika“, napisao je na japanskom, na svom nalogu na Instagramu.

Pročitajte još:

"Prestanite da uništavate Maču Pikču": Unesco ljut na vlasti Perua zbog izgradnje aerodroma

Deset stvari o svetom gradu Inka za koje verovatno ne znate

Maču Pikču je najtrajnije nasleđe carstva Inka koje je vladalo velikim delom zapadne Južne Amerike 100 godina pre španskog osvajanja u 16. veku.

Ruševine naselja Inka 1911. godine ponovo je otkrio američki istraživač Hiram Bingham, a 1983. godine UNESCO ga je proglasio mestom svetske baštine.

Prvobitno je trebalo da se ponovo otvori za posetioce u julu, ali je to pomereno za novembar.

Samo 675 turista dnevno će moći da posete ovu turističku atrakciju, što je 30 odsto od broja dozvoljenog pre pandemije, a od posetilaca se očekuje da zadrže socijalno distanciranje.

Otkako se prvi put otvorio za turiste 1948. godine, zatvoren je samo jednom, dva meseca 2010. godine, kada je poplava uništila železničke pruge koje ga povezuju sa Kuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2447 idi na stranu