Izvor: B92

Grčka predsednica Katarina Sakelaropulu i premijer Kirijakos Micotakis predstavili su novi sistem osvetljenja drevnih ruševina antičke Grčke.

Predstavljen je novi sistem osvetljenja Akropolja, a to je samo prvi korak ulaganja u ovo istorijsko blago Grčke.

Novo osvetljenje Akropolja direktno je prikazano na veb-stranici Ministarstva kulture kao i na kanalu na Jutjubu Fondacije Onazis, koja je finansirala projekat.

Državna televizija Grčke je takođe uživo prenosila ovaj događaj.

Smešten na stenovitom tlu iznad Atine, Akropolj je citadela koja najbolje prikazuje arhitekturu klasičnog sveta. Najpoznatija građevina na ovom kamenom brdu je Partenon, hram posvećen boginji Atini.

Uprkos vekovima ratovanja, zemljotresa, pljačkanja, i vremenskih uticaja, većina struktura i dalje stoji.

Velika obnova Akropolja je započeta 1975. godine pod novim Komitetom za očuvanje spomenika na Akropolju, koji želi da vrati čitavom kompleksu nekadašnji sjaj. Mermer se donosi sa iste planine kao za prvobitnu verziju, a radnici i umetnici koriste iste alate kao i u drevnim vremenima. Ali pošto je za obnovu jedog bloka potrebno više od tri meseca, projekat i dalje traje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.