Izvor: Beta

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane, jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je agenciji Beta kazao da putnici koji su do danas uplatili aranžmane i trenutno ih koriste ili su dobili zamenske vaučere imaju osiguranje dok ih ne iskoriste.

"Turističke agencije, zbog nemogućnosti da plate osiguranje, od danas nemaju licence i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, karte ili smeštaj u hotelu jer se to osigurava na drugi način", rekao je Seničić.


Istakao je da osiguravajuće kuće nisu pristale da osiguravaju agencijske aranžmane ni pod uslovom da podignu cene polisa, a da su to najavile tek pre dve nedelje i turističke agencije "dovele pred svršen čin" .

"Država nije antikriznim merama pomogla turističke agencije koje su jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, a sada je zbog nemogućnosti da osiguraju aranžmane zakucan poslednji ekser u mrtvački sanduk", rekao je Seničić.

Foto: Depositphotos/ kindernayfoto@gmail.com

On je rekao da se sada pregovara sa osiguravajućim kućama da bar za tri meseca produže ugovore o osiguranju kako bi agencije u međuvremenu našle rešenje.

Prema domaćim propisima polise osiguranja mogu, kako je rekao, da prodaju i banke, ali su uslovi mnogo stroži i premije skuplje.

Agencije ostaju bez licenci: Ko će organizovati putovanja od 1. oktobra?

Da bi banka osigurala aranžmane traži, prema njegovim rečima, hipoteku na imovinu ili depozit u gotovini, a to većina agencija neće moći da obezbedi.

"Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika", rekao je Seničić.

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.

Srbija od sutra ostaje bez turističkih agencija: "Nećemo tek tako odustati"

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.