Izvor: B92, eKapija

Spomen-kosturnica na ostrvu Vido biće kompletno dovršena u skladu sa originalnim projektom, uređena i osvetljena, uz stalnu izložbu o stradanju srpske vojske tokom i posle albanske golgote i stravičnog umiranja na Krfu i Vidu u Prvom svetskom ratu, najavio je u ponedeljak 28. septembra ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević.

Đorđević je naveo da će takođe biti postavljene bronzane statue srpskih vojnika na ulazu u mauzolej, prema originalnom projektu arhitekte Nikolaja Krasnova iz 1938. godine, pri čemu će fasada biti kompletno očišćena i sređena, a urediće se i prilazne staze, piše E-kapija.

On je rekao da će Spomen-kosturnica, Mornarički krst pored nje i kompletan prilaz biti osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, kompjuterski podešavanom, osvetljenje će biti bele boje svakodnevno, a u bojama srpske trobojke tokom naših državnih praznika.

Kada državna delegacija Srbije bude dolazila na Vido kako bi odala počast našim junacima, osvetljenje će biti crveno kao simbol krvi koju su naši vojnici prolili u Prvom svetskom ratu za Srbiju, objasnio je on.

Ministar je napomenuo da je izrada i postavljanje statua i uređenje mauzoleja i prostora oko njega trebalo da bude okončano ove godine, ali su pandemija koronavirusa i zatvaranje granica to odložili za početak sledeće godine.

Na dnu Jonskog mora počiva 5.000 srpskih vojnika

Spomen-kosturnica na ostrvu Vido je sagrađena 1938. i u nju su prenete kosti srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na 27 grobalja na Krfu.

U kasetama mauzoleja su kosti 1.232 vojnika čija su imena znana, dok su kosti oko 1.500 neznanih junaka u bunkerima mauzoleja.

Na dnu Jonskog mora, u plavoj grobnici, ka kojoj je i okrenut mauzolej, počiva oko 5.000 srpskih vojnika.

Zbog izbijanja Drugog svetskog rata mauzolej nije završen, nikada nisu izrađene dve bronzane statue srpskih vojnika, čija visina treba da bude 3,5 metara i koje treba da stoje na ulazu i odaju počast srpski vojnicima koji počivaju u Spomen-kosturnici, kao i onima koji su pokoj našli na dnu plave grobnice, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.