Foto: Ermin Ribić
Foto: Ermin Ribić

Prva turistička manifestacija u regionu od pojave koronavirusa: U Lukavcu održan sajam turizma

Podeli

Međunarodni sajam turizma i ekologije "List", 18. po redu, a prvi u regionu od pojave koronavirusa, održan je u Lukavcu uz brojne zvanice i posetioce.

Ovogodišnja manifestacija održana je u specifičnim uslovima, budući da je bilo potrebno preduzeti sve neophodne mere koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Sajam je održan na otvorenom prostoru sa natkrivenim štandovima. Na ulazu je bio postavljen dezinfekcioni tunel, posetiocima se merila temperatura, delile su se zaštitne maske, a na nekoliko punktova nalazili su se sistemi za dezinfekciiju ruku. Direktor sajma List, Izet Nuhanović izjavio je da je za organizaciju ove manifestacije bila neophodna dobra priprema i da su sve mere koje su mogle da se preduzmu, preduzete.

"Budući da smo morali pratiti preporuke kriznog štaba, bili smo ograničeni na 40 štandova, dok je prošle godine na sajmu učestvovalo 162 izlagača", rekao je Nuhanović.
Ovogodišnji sajam obogaćen je brojnim dodatnim edukativnim, kulturnim i sportskim,
sadržajima, održana su razna takmičenja i dodeljena priznanja.
Od turističkih organizacija iz Srbije predstavili su se Turistička organizacija Kragujevca i Šumadija sajam. Direktor TO Kragujevca, Bojan Pavlović, istakao je da postoji dugogodišnja tradicionalno dobra saradnja između dva sajma kao i Turističke organizacije.

Foto: Ermin Ribić
Foto: Ermin Ribić

Iako je ova godina više bila usmerena na animiranje domaćih gostiju, Pavlović ističe da su gosti iz Bosne i Hercegovine među najbrojnijim turistima u ovom gradu. "Od sadržaja koji su najatraktivniji za turiste izdvajaju se kulturno-istorijsko nasleđe Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije, Spomen park, Šumaričko jezero, Avantura park, seoski turizam, zatim Putevi vina i rakije, koji su poslednjih godina sve posećeniji",
kaže Pavlović. Grad Kragujevac obogatio je svoju turističku ponudu - od prošle godine otvoren je Legat Nikole Koke Jankovića, a od ove godine otvorena je i kuća Đure Jakšića.

S druge strane, turisti iz Srbije su ubedljivo najbrojniji gosti u Kantonu Tuzla i ove godine beleže povećanje dužine boravka.

Foto: Ermin Ribić
Foto: Ermin Ribić

"Kada je reč o ostvarenim noćenjima, prošle godine smo imali više od 5000 noćenja gostiju iz Srbije i uglavnom su vezana za biznis posetioce, ali sve je više onih koji svoj boravak u Tuzli provode na Panonskim jezerima", izjavio je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice kantona Tuzla.
Okosnicu razvoja turizma ove regije predstavlja Zaštićeni pejzaž Konjuh, koji se prostire na 8000 kvadratnih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1750 metara, što ga čini vazdušnom banjom. "Za sada imamo izgrađene pešačke staze i više od 10 veoma atraktivnih pećina koje su na raspolaganju posetiocima, a u narednom periodu planirana su velika ulaganja u biciklističke staze, sportske terene, dečja igrališta i mnogo drugih zanimljivih sadržaja", rekao je Vahit Bašić, direktor ove Javne ustanove.
Ovogodišnji sajam, zbog specifičnosti uslova u kojima je organizovan, okupio je predstavnike iz pet zemalja regiona, a svi su izrazili zadovoljstvo jer u susretima na
ovakvim doogađajima mogu da razmenjuju iskustva i ideje kako da se sačuva i razvija turizam.

Opšti utisak je da budućnost leži u regionalnoj saradnji i međusobnom povezivanju, posebno kada je u pitanju privlačenje turista sa dalekih destinacija.

strana 1 od 1275 idi na stranu