Foto: Depositphotos / DarioSz
Foto: Depositphotos / DarioSz

Danak koroni platili hrvatski hoteli: Najniže cene smeštaja u poslednjih 20 godina

Podeli

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smeštaj, gde se beleži svega 22 odsto prošlogodišnjeg prometa.

Pročitajte još:

"Nema autobusa, nema Japanaca, nema nikakvih grupa, potonuli smo do dna"

Otpakujte torbe, otkažite let: Hrvatsku proglasili crvenom zonom

Na platformama za traženje smeštaja za prošli vikend moglo se naći dosta apartmana na Makarskoj rivijeri po ceni do 35 evra na noć za dve osobe, prenose mediji.

Skoro 80 apratmana moguće je rezvisati po ceni do 30 evra za dve osobe, što su najniže cene u poslednjih 20 godina za smeštaj u ovom delu hrvatske rivijere.

Mediji napominju i to da su kratki boravci, do tri dana, uvek bili do 30 odsto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cene idu i provizije, pa su neto cene još i niže.

Uprkos tome, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već gotovo, turističke zajednice demantuju i kažu da turista i dalje ima.

U Makarskoj je 10. avgusta boravilo skoro 2.500 turista, što je 31,7 odsto u odnosu na broj gostiju prošle godine.

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smeštaj, gde se beleži svega 22 odsto prošlogodišnjeg prometa, a u privatnom smeštaju situacija je nešto bolja s popunjenošću od 35 odsto. U kampovima se odmara 31 odsto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je oko 1.000 u Makarskoj, što je 64 odsto u odnosu na lani. Čeha je 41 odsto, odnosno 300-injak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego prošle godine. Šveđani su na četvrtom mestu, Bosanci na petom, a slede Hrvati.

Gostiju ima i iz onih zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu - Nemaca oko 120, a kako Slobodna Dalmacija navodi, ovih stotinak "neustrašivih" potvrđuju da ih ne brinu mere koje su nužne pri povratku, od testova do karantina, a u nekim slučajevima čak i suptilnih pretnji poslodavaca.

U relativnim brojevima to znači da u Hrvatskoj boravi 14 odsto Nemaca od istog datuma prošle godine.

Austrijanaca gotovo da nema, kao ni Mađara, što znači da su veoma ozbiljno shvatili odluke svojih vlada.

strana 1 od 1275 idi na stranu