Izvor: B92

Prof. dr Branislav Tiodorović govorio je u jutarnjem programu TV Prva o merama nadzora za povratnike sa letovanja iz Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije.

"Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i Albaniju smo morali da stavimo na tu crvenu listu jer se tamo nalazi od 10 do 12 hiljada naših ljudi. Prema tome Egipat nije na tom spisku, on je ipak u žutoj zoni, odnosno može se kontrolisati stanje", rekao je epidemiolog.

Takođe, kako kaže i Turska je dosta dobra destinacija jer se turisti kao i turistički radnici tamo dosta disciplinovano ponašaju.

Prof. Tiodorović ističe da tek sledi period kada moramo razmišljati o turizmu.

"Moramo shvatiti da je pred nama period kada će ljudi ići na zimovanje. Razumem agencije i da su u teškoj ekonomskoj situaciji, pa moramo da razmišljamo koje su to mere koje ćemo doneti, a da njima omoguće da funkcionišu", zaključio je Tiodorović.

"Mi smo slobodna zemlja, naše su granice otvorene. Prema tome, ako je neko išao radi toga da se provede, odmori i to mogu da razumem, ali ponašajmo se civilizovano, pratimo preporuke. Nisam siguran da to svi rade", kazao je epidemiolog.

Dr Tiodorović govorio je i o "pojačanom nadzoru": Imaćemo 3 načina javljanja.

Govoreći o merama nadzora koje će važiti od petka, on je kazao da će biti više mogućosti. Jedna od njih je dolazak u kovid-ambulante ako neko ko se vrati sa letovanja ima tegobe, moći će da se jave preko kol-centra epidemilogu, a zatim da popune upitnike elektronskim putem, i onda da se donese zaključak da li treba da se jave ili ne treba.

"Cilj je da budemo na raspolaganju svakom građaninu, kako bi sačuvao zdravlje kako svoje tako i porodice, prijatelja, saradnika, a takođe preporuka je da deca ne idu 10 dana u školu nakon što se vrate sa letovanja i da se tako prevenira širenje infekcije", rekao je Tiodorović. Dodao je da je važno da se na vreme otkriju oni koji bi eventualno mogli širiti infekciju i da se smanje faktori rizika prenošenja, zaključio je Tiodorović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.