Izvor: B92

Turistička sezona u Trebinju, tradicionalno popularnoj destinaciji za goste iz regiona, ali i strance, živnula je od polovine jula, u avgustu se već tražio smeštaj više i zabeležena je rekordna posećenost tom gradu, kažu nadležni.

Ističu da se zbog situacije sa pandemijom koronavirusa struktura gostiju promenila, da je znatno manje stranaca koji dolaze preko agencija, kao i da uglavnom dominiraju domaći gosti, koji, zahvaljujući podsticajima-vaučerima, odmor provode u zemlji.

Direktor Turističke organizacije Grada Trebinja Marko Radić kaže da imaju I goste iz Srbije, dok je nesto manje turista iz Hrvatske I Crne Gore u odnosu na period pre marta.

“Uglavnom su to individualne posete, produženi vikendi, jer turističke agencije uglavnom ne organizuju aranžmane zbog propisanih mera zabrane okupljanja vise od 50 ljudi”, kaže Radić za Tanjug.

U avgustu je, ističe, zabeležena najveća posećenost, a sada, tokom septembra kapaciteti su popunjeni oko 60 do 70 odsto.
Do marta je vladalo veliko intersovanje stranaca da obidju ovaj grad, i pre pojave koronavirusa postigli su rekordnih 100. 000 noćenja, ali se od polovine marta sve to promenilo.

Navodi da turisti boravak u Trebinju koriste da obidju najpoznatije lokacije u gradu, poput reke Trebišnjice, zatim Hercegovačku Gračanicu, Perovića most, manastir Tvrdoš, a nezaobilazno mesto je letnja bašta Platani, šetnja Starim gradom….

Ističe da je prethodni period bio veoma težak za turistički sektor i da su u periodu od marta do polovine jula izgubili 50.000 do 60.00 noćenja, ali da je, zahvaljuući posticajnim merama i pomoći grada Trebinja i vlade, uspeo da nekako izdrži krizu.

Gradonačelenik Trebinja Mirko Čurić objašnjava da su merama podrške gledali da pomognu privredi I sektorima koji su naviše izgubli zbog pandemije. Mere predvidjaju da tokom perioda kada obekti i privrednici nisu radili budu oslovodjeni taksi, a takodje i zakupa, dali smo i odredjene popuste.

Nadamo se da će ova kriza što pre proći i da će privreda a posebno turistički sektor da živne “, dodaje Čurić za Tanjug.
Navodi da posete Trebinju tokom avgusta ohrabruju i da su bili popunjeni svi kapaciteti - 2.700 registrovanih ležajeva i tražilo se mesto više.

Ističe i da se preduzimaju sve epidemiološke mere zaštite u hotelima, restoranima, ali i ostalim mestima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.