Izvor: B92

Ove godine posećenost srpskih turističkih destinacija bila je veća nego prethodnih, a samim tim pojavili su se novi problemi - smeće na lokacijama širom zemlje.

Mnogi su ovog leta ostali bez kupanja u Egejskom ili Jonskom moru, pa su odlučili da im naša jezera budu zamena. Tako su fotografije turističkih bisera Srbije, punih smeća, postale viralne.

Srećom, neki su odlučili da učine nešto konkretno ne čekajući na druge da to urade.

Naime, vodopad Tupavica, vidikovac Koziji kamen i Rosomačko grlo, najpopularnija mesta na Staroj planini, bili su preplavljeni đubretom koji su neki od posetilaca ostavili za sobom.

"Poštovani posetioci, nakon sprovedene akcije od strane čuvarske službe PP Stara planina, uklonjen je komunalni otpad sa atraktivnih lokacija za posetu (Vodopad "Tupavica", vidikovac "Koziji kamen" i Rosomačko grlo - Slavinjsko ždrelo - Lonci)", navodi se na stranici Park prirode Stara planina na Fejsbuku.

Oni su dodali i da komunalnom otpadu nije mesto u prirodi, kao i da je potrebno da se povede više računa i da se otpad ponese sa sobom, na isti način kao što je donet.

"Generalno, i nije toliki problem očistiti lokacije sakupljanjem, problem je što divlje životinje tokom noći raznose otpad. Zato, ne hranimo prirodu i životinje plastikom. Svako dobro...", naveli su.

Ovo nije jedini lep primer čišćenja turističkih najposećenijih lokacija, podsetimo na isti način ronioci na Zavojskom jezeru organizovano su očistili 300 tona otpada.

Utisak je da ove godine više letujemo u našoj zemlji, ali takođe trebalo bi da je sačuvamo i za buduće sezone, kao i za neke nove generacije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.