Izvor: B92

Moj stav je da zbog epidemiološke situacije treba ostati u svojoj zemlji, tako smo uradili ja i moja porodica, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Smatra da svako treba da proceni za sebe i svoju porodicu da li će da putuje u stranu državu na odmor, ali ističe da je u svim drugim državama regiona prema zvaničnim podacima gora epidemiološka situacija nego u Srbiji.

Dodaje da u Hrvatskoj postoji rastući trend obolelih kako je počela turistička sezona i da građani Srbije treba da imaju to na umu ukoliko odlaze u tu zemlju.

"Apelujemo uvek da se pridržavamo preventivnih mera, ali ljudi na odmoru imaju drugačije obrasce ponašanja na koje su navikli kada su na odmoru", izjavila je dr Kisić Tešavčević za TV Prva.

Navodi da je struka zabrinuta zbog povratka naših turista sa odmora iz zemalja regiona i da je potpuno očekivano da dođe do porasta broja obolelih. Posebno je brine sekundarno prenošenje u našoj populaciji.

Na pitanje da li će se uvesti karantin ili obavezno PCR testiranje za građane Srbije koji su na odmor otišli van granica naše zemlje, a posebno u Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dr Kisić Tepavčević navodi da se razmišlja o tome.

"To je odluka koja je na dnevnom nivou evaluira, pre svega pratimo i radimo epidemiološka istraživanja nad osobama koja se vraćaju iz tih zemalja ali za sada nema alarmantnih signala", navela je ona za TV Prva, ponavljajući da je u svim zemljama gora situacija nego u Srbiji, i da bi mere karantina ili obaveznog testiranja po povratku bile epidemiološki opravdane.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.