Izvor: B92

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ne isključuje mogućnost uvođenja karantina za građane Srbije koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva. On je na ovaj način odreagovao na najavu da se granice Crne Gore od sutra otvaraju za srpske turiste na današnjoj konferenciji Kriznog štaba i na povećanu mogućnost da građani Srbije odu van granica države na odmor.

Osnovno pitanje je šta će se u narednom periodu dešavati sa građanima Srbije koji se vraćaju sa letovanja i da li će biti uvođenja mera za te građane.

"Svedoci ste da se, s obzirom na povećan broj obolelih u regionu, posebno onih koji su turističke destinacije, rukovodimo se tim gde idu naši građani, oni se sad vraćaju odatle. Iz tih pojedinih zemalja beležimo jedan broj novoobolelih", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Smatra da reakcija na pandemiju tokom leta nije zakasnela, jer naši građani nisu mogli da odlaze u druge zemlje, kao što nismo imali protok ljudi između Srbije i ostalih zemalja.

"Od početka smo govorili da može da bude rizično za naše građane da idu u inostranstvo i to je ostavljeno na svest i savest i na želju nekoga da li želi da letuje van Srbije, ili ne. On snosi odgovornost za sebe i svoju porodicu", rekao je Gojković.

Napomenuo je da još nemamo toliko novopridošlih osoba pozitivnih na kovid 19 da bi bilo potrebe da se uvode restriktivne mere, ali naglašava da to ne znači da se to neće dogoditi u narednom periodu.

"Epidemiolozi imaju jasan stav. U narednih pet do sedam dana ponovo ćemo napraviti evaluaciju i doći do novog zaključka, da li ćemo prema drugim zemljama uvoditi restriktivne mere ili uvoditi PCR testiranje ili samoizolaciju. Građani koji sada idu u inostranstvo moraju da imaju na umu da postoji mnogo veći rizik, i odgovornost je na svakome ko izlazi iz zemlje", navodi Gojković.

Naglašava da su delovi našeg okruženja rizični za putovanja i da će građani Srbije nakon 7-10 dana možda osetiti posledice ukoliko bude rasprostranjena epidemija u tim zemljama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.