Izvor: B92

Zbog nedolaska stranih turista Srbija će, prema procenama, pretrpeti štetu od oko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi. Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična, u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.

Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.

"Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno", rekao je Ljajić za RTS.

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu, a konačno će se znati na kraju sezone.

Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćin gostima, a čitava zapadna Srbija ih je puna.

Ukazuje da su Soko banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima.

Foto: Depositphotos/ raagoon@gmail.com

Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora.

"Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati", dodaje Ljajić.

Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i PCR testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još razmatra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.