Izvor: B92

U više delova Grčke, među kojima su i popularne turističke destinacije, od danas se uvodi novo ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata, kafića, barova i noćnih klubova, koji neće smeti da rade duže od ponoći.

Mere je stupila na snagu danas i važiće do 23. avgusta, a odnosi se na region istočne Makedonije i Trakije, gradova Solun, Larisa, Volos, Katerini, Halkidiki, kao i na ostrva Krit, Krf, Mikonos, Paros, Santorini, Rodos, Andiparos, Zakintos i Kos, navodi MIA.

Portparolka grčke vlade Aristotelija Peloni juče je, saopštavajući tu meru, rekla da, u zavisnosti od epidemioloških podataka, zabrana može biti proširena i na druge delove zemlje.

Odlukom vlade, svim ugostiteljskim objektima, kafićima i noćnim klubovima u konkretnim oblastima je zabranjeno da rade od ponoći do 7 ujutro.

Iako zaraženih ima u celoj zemlji, podaci pokazuju da je žarište jedno od najpoznatijih turističkih mesta. Naime, upravo na najomiljenijoj destinaciji Srba, na Halkidikiju, bilo je 50 zaraženih u jednom danu.

Svih 50 novozaraženih na ovom popularnom poluostrvu na severu Grčke zaposleno je u istoj fabrici za preradu maslina. Kako izveštavaju grčki mediji, svi radnici, njih 300, testirani su čim su otkrivena prva dva slučaja. Ova dva radnika, za koje se ispostavilo da su zaraženi koronavirusom, pre dve nedelje su se vratila iz Albanije, nakon čega su se osećali loše, te su stoga i testirani.

Epidemiološka situacija se ne smiruje

U Grčkoj je u poslednja 24 sata registrovano 196 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je i dvadesetoro testirano na graničnim prelazima.

Od juče je prijavljen i jedan smrtni slučaj, saopštila je nacionalna organizacija za javno zdravlje.

Ukupno je u Grčkoj do sada obolelo skoro 6.000 ljudi, a od tog broja 1.503 povezana su s putovanjima u inostranstvo.

Do sada je preminulo 214 osoba, od čega je 71 žena. Pridružene bolesti imalo je 95,8 odsto preminulih, navodi agencija ANA.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.