Izvor: B92

Najveće gubitke u turizmu zbog pandemije koronavirusa trpe Beograd i Novi Sad zbog nedolaska stranih turista, a interesovanje domaćih gostiju za korišćenje vaučera za odmor u ta dva grada je malo, za razliku od banja i planina u Srbiji, koje su među najtraženijim destinacima

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, u junu je glavni grad posetilo 9.000 domaćih turista, što je upola manji broj u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima kada su u pitanju gosti iz Srbije.

Očekivanja vezana za posetu domaćih turista Beogradu do kraja letnje sezone zavise od epidemiološke situacije, kažu u TOB-u, navodeći da Beograd tokom leta nudi atrakcije koje pružaju kvalitetne turističke sadržaje i dovoljan nivo bezbednosti i zaštite u vidu otvorenog prostora.

Beogradska tvrđava, Avala, Ada Ciganlija, ograničen broja posetilaca u muzejima, a tu su i brojna izletišta, etno-kompleksi, kuće za odmor van centralnog gradskog jezgra koja domaći turisti i Beograđani u većem broju posećuju.

Beograd, kao i Novi Sad, uključeni su u sistem vaučera od 13. maja, od kada se u Beogradu prijavilo 80 ugostiteljskih objekata u kojima oni mogu da se iskoriste, a do danas je podneta 71 prijava građana za korišćenje vaučera u glavnom gradu, kažu za Tanjug u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunakcija.

Foto: Depositphotos/ uroszunic

U istom periodu se za destinaciju Novi Sad prijavilo 30 ugostiteljskih objekata, a do danas je podneto 116 prijava građana za korišćenje vaučera u ovom gradu.

Inače, od početka godine do danas je ukupno za sve destinacije u Srbiji podneto blizu 260.000 prijava građana za korišćenje vaučera, njima je trenutno na raspolaganju 2.150 ugostiteljskih objekata u kojima mogu da ih iskoriste, tako da je ostalo da se podeli još oko 300.000 vaučera do 15. oktobra.

Najtraženije destinacije, do sada, u ovoj godini su planine i banje i to Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka banja, Sijarinska banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Divčibare, Kopaonik, banja Vrujci i banja Koviljača.

U Ministarstvu navode da je u 2020. godini iz državnog budžeta za 560.000 vaučera za odmor u Srbiji, u vrednosti od po 5.000 dinarara, ukupno opredeljeno 2,8 milijardi dinara.

Podsećaju da je do 26. februara, za nepuna dva meseca, podeljeno svih 160.000 vaučera, koji su budžetom prvobitno bili predviđeni za ovu godinu.

Foto: Deposithphotos / nuitgarden

U okviru Vladinih mera tokom vanrednog stanja, usled epidemije kovida 19, građanima je od 13. maja na raspolaganju novih 400.000 vaučera za koje mogu da se prijavljuju do 15. oktobra ove godine.

U Ministarstvu napominju da je upravo sa novoopredeljenim vaučerima proširena mogućnost njihovog korišćenja za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji, bez izuzetka, uključujući i Beograd i Novi Sad.

Domaći gosti su, navode u TOB-u za Tanjug, ostvarili nešto više od 25.000 noćenja, što je, opet, upola manje u odnosu na jun 2019.

Od početka godine, domaći gosti su ostvarili 46.447 dolazaka i 163.580 noćenja u smeštajnim kapacitetima na teritoriji Beograda, što je za 50 odsto, odnosno 30 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.