Izvor: B92

Polazak je iz Tekije i samo krstarenje traje oko 90 minuta, kažu za B92.net iz Turističke Organizacije Kladovo.

Krstarenjem ovim delom Đerdapske klisure, pored Decebalove skulpture, turisti mogu da vide čuvenu Trajanovu tablu: Natpis uklesan u steni pored Dunava koja je posvećena rimskom imperatoru koji je na svom putu kroz Srbiju ostavio brojne tragove.

Trajanova tabla se nalazi nasuprot Decebala na rumunskoj strani, kako bi dva velika vladara starog sveta doveka prkosila jedan drugom.

Priča o skulpturi, kako za B92.net iz TO Kladovo kažu, počinje u vreme tridesetogodišnje vladavine nekadašnjeg predsednika Rumunije, Nikolaja Čaušeskua, kada je veliki broj obrazovanih ljudi pokušavao da pobegne od tadašnjeg totalitarnog režima, a među njima i jedan od najpoznatijih rumunskih građana, Konstantin Josif Dragan.

On je, kako legenda kaže, uspeo da prepliva Dunav upravo na mestu gde se danas nalazi ova skulptura i ilegalno uđe u Srbiju, tadašnju SFRJ, zbog čega je proveo 40 dana u negotinskom zatvoru.

Foto: Depositphotos/ diegorrc

Nakon toga uspeva, zahvaljujući garantnom pismu i poslatoj avionskoj karti, da se iz nekadašnje SFRJ prebaci kod rođaka u Italiju, gde stiče solidan kapital i nakon dvanaest godina odlazi u SAD, gde u hotelijerskom poslu stiče milione. Nakon pada Čaušeskuovog režima, 1992. vraća se u Rumuniju, i od rumunske Vlade dobija pravo da u Đerdapskoj klisuri, o svom trošku, iskleše kamenu skulpturu glave kralja Decebala.

Dragan je izabrao mesto za izgradnju iz dva razloga: Prvi, što je baš na ovom mestu uspeo da prepliva Dunav, a drugi zbog Trajanove table. Želeo je da bude nasuprot Trajanove table, kao prkosni simbol vremenu u kome su i tadašnja Dakija i njen kralj Decebal zbrisani sa lica "necivilizovane Evrope", kakvom su je Rimljani tada smatrali i nazivali.

Od 1994. do 2004. godine dvanaest skulptora-alpinista sprovode njegovu zamisao u delo. Bio je to veoma skup i rizičan projekat, za koji se procenjuje da je koštao između 1,2 i 1,4 miliona dolara. Konstantin Dragan je ipak uspeo, a u svojoj 92. godini, umro je kao nezvanično jedan od pet najbogatijih Rumuna svih vremena.

Foto: Privatna arhiva, V.J.

Turisti, kako kažu iz TO Kladovo, imaju priliku da vide manastir Mrakoniju koji se nalazi na rumunskoj strani, balon stanice Varnica i Pena koje su na specifičan način ragulisale vođenje i kontrolu rečnog saobraćaja pre izgradnje HE "Đerdapa I", zatim lokalitet "Hajdučka vodenica", na kome su konstantovani stambeni elementi iz mezolita i gvozdenog doba -od 1.200 do 800 godine p.n.e., kao i nekropole iz kulture Lepenskog vira.

Dunav je u Kazanu najuži i najdublji, na celom svom toku.

Krstarenjem prolazite i po Kazanu, a čine ga Veliki i Mali kazan i predstavlja treće suženje u Đerdapskoj klisuri, dužine 20 km.

Iz Turističke organizacije Kladovo, za B92. net kažu da postoji nekoliko ponuda kako turisti mogu da odu na krstarenje ovim delom Đerdapske klisure.

"Hotel Đerdap poseduje brod-restoran i gliser. Brod-restoran je kapaciteta 120 putnika, a organizuje se za grupe od minimum 50 osoba i cena po osobi je 15 evra, dok se vožnja gliserom organizuje za minimum 6 osoba, a maksimum 12 i cena po osobi iznosi 10 evra. Hotel "Aquastar Danube" takođe u ponudi ima krstarenje brodom ovim delom klisure, a cena po osobi je 1800 dinara. Ovaj hotel od nedavno ima u ponudi i iznajmljivanje kanua i paddle board-ova, a cena iznajmljivanja, varira od 500 do 2000 dinara", kažu iz TO Kladovo.

Kako kažu, pored hotela "Đerdap" i hotela "Aquastar Danube", u ponudi su još nekoliko glisera i čamaca koji krstare ovim delom klisure. Trinity boat tours u svojoj ponudi ima gliser kapaciteta do 12 osoba I cena po osobi je 1500 dinara, a minimum za polazak je 4 osoba. Dule Lazarević ima čamac kapaciteta do 12 osoba i cena po osobi je 10 evra.

Ponuda je raznovrsna, a krstarenje obuhvata pogled na izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera.

Foto: Privatna arhiva, V.J.

U svojoj turističkoj ponudi Kladovo spada u opštine sa izuzetnim potencijalom, sa svojim kulturno-istorijskim nasleđem i stvorenim vrednostima novijeg datuma.

Posetiocima pruža tokom cele godine privlačne turističke sadržaje: Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, nacionalni park Đerdap, lovni i ribolovni turizam, tradicionalne manifestacije, mogućnosti nautičkog turizma na Dunavu, raznovrsni smeštajni kapaciteti i slično samo su neke od atraktivnih vrednosti i sadržaja.

Pored ovih atrakcija, TO Kladovo spominje i i Hidroenergetski i plovidbeni sistem "Đerdap 1", kompleksan i višenamenski objekat, izgrađen na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more, u periodu od 1964. do 1972. godine. Turistička organizacija opštine Kladovo organizuje obilaske HE "Đerdap I", ove, još uvek najveće hidrotehničke građevine na Dunavu.

Ostaci Trajanovog mosta i utvrđenja Pontes nalaze se kod sela Kostol, 5 km nizvodno od Kladova. Most, podignut između 103. i 105 g.n.e., za samo dve godine, delo je sirijskog arhitekte Apolodora iz Damaska a po naređenju Imperatora Trajana, i predstavlja jedno od najgrandioznijih graditeljskih dela antike.

Foto: Privatna arhiva, V.J.

Od ostataka turske imperije Fetislam najznačajniji

Ova srednjovekovna tvrđava sagrađena je na temeljima rimskog utvrđenja Zanes. Nalazi se na oko 300 m zapadno od centra Kladova, a podigli su je Turci posle osvajanja ovih krajeva Srbije.
Fetislam se sastoji od Velike tvrđave i Malog grada unutar nje. Mali grad je bio artiljerijska baza koju su štitile kružne kule i izgrađen 1524. godine u vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Današnji oblik Fetislam dobija početkom 19. veka u vreme pohoda Muhameda II.

Tvrđava Fetislam je jedna od šest srpskih tvrđava, koja je 1867. godine predata Srbima na upravljanje, čime su Turci definitivno napustili ove prostore.

Trenutno nije u reprezentativnom stanju, ali je prošle godine počela restauracija i u narednom periodu iz TO Kladovo očekuju da ova tvrđava ponovo zasija u punom sjaju i postane još jedan ponos ove male opštine.

Spomenik prirode "Blederija", izuzetna prirodna atrakcija, nalazi se na teritoriji opštine Kladovo na oko 30 km od same opštine. Blederijski vodopad, nalazi se u blizini sela Reka. Ovaj vodopad je krajem prošle godine proglašen za zaštićenim područjem II kategorije regionalnog, odnosno velikog značaja, kao spomenik prirode.

Foto: Privatna arhiva, V.J.

Iz TO Kladovo podsećaju na brojna dešavanja, neka su viševekovna, a neka novijeg datuma sa ciljem da se obogati period turističke sezone. Tradicionalno se obeležavaju Sveti Trifun – Dan voćara i vinogradara i Velikogospoinski vašar 28. avgusta. U letnjim mesecima se obeležavaju brojne manifestacije: Kladovsko leto koje traje od aprila do septembra, u toku kojeg se svakog vikenda održavaju različiti kulturno-zabavni program za decu i odrasle.

Tu su zatim brojne regate, izložbe meda, Etnofestival koji predstavlja najveću manifestaciju u Istočnoj Srbiji i Zlatna bućka Đerdapa u Tekiji koja je najstarija manifestacija ovakvog tipa u Srbiji.

Na prostoru opštine Kladovo izgrađen je solidan broj smeštajnih objekata. Pored dva Kladovska hotela: "Aquastar Danube" i "Đerdap", u smeštajne kapacitete opštine Kladovo svrstavaju se dva kampa: Omladinski sportski kamp "Đerdap" i kamp "Miročka voda", kao i veliki broj privatnog smeštaja.

Smeštajni kapaciteti popunjeni - uglavnom domaći turisti

Sama godina je veoma dobro krenula, o čemu govore podaci da su u prva tri meseca, van sezone, imali oko 4.000 dolazaka, a od toga više od polovine su bili strani turisti.

"U prva tri meseca smo imali skoro 8 hiljada noćenja, međutim, odlukom o proglašenju vanrednog stanja u našoj zemlji, zbog pojave virusa kovid-19, broj dolazaka i broj noćenja naglo opada. Broj dolaska za april i maj je 374 i oni su ostvarili 1034 noćenja i uglavnom su to bili domaći turisti, dok se u junu i julu situacija popravlja", istakli su iz ove organizacije.

Višnja Jukić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.