Izvor: B92

Ministarstvo turizma uputilo je apel da se otvore granice za ove turiste.

Ministarstvo turizma Crne Gore uputilo je danas predlog Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti da se omogući dolazak ruskih turista u Crnu Goru, saznaje nezvanično portal CdM.

Prema saznanjima CdM-a, taj zahtev je upućen na zahtev turističke privrede. NKT bi eventualno takvu odluku donio u okviru mera za ublažavanje posledica kovida 19, posebno u oblasti turizma, koji je najviše pogođen pandemijom koronavirusa.

Crnogorski mediji su ranije preneli da postoji veliko interesovanje ruskih građana za letovanje u Crnoj Gori, o čemu su svedočili brojni pozivi turističkim agencijama i raspitivanje o datumu otvaranja granica.

Prema podacima MONSTAT-a, u Crnoj Gori u individualnom smeštaju u 2019. godini ostvareno je 1.352.028 dolazaka turista, dok je broj ostvarenih noćenja bio 9.775.133.

Od toga su 99,6 odsto noćenja ostvarili strani turisti.

Ubedljivo na prvom mjestu su Rusi (29 odsto), zatim državljani Srbije (25 odsto), a zatim slede turisti iz Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova, Ukrajine, Nemačke i Poljske.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.