Izvor: B92

Grčka je najavila da će od 15. jula otvoriti granice i svoj aerodrom za direktne letove iz Velike Britanije.

"Zeleno svetlo" za slobodna sletanja na sve aerodrome u Grčkoj od 15. jula dobila je Velika Britanija, kaže portparol grčke Vlade Steljos Pecas.

Očekivalo se da će putnicima iz Velike Britanije biti dozvoljeno da od 1. jula lete u Grčku, ali zabrana Britanije produžena je, zajedno sa Švedskom i još nekoliko zemalja koje imaju visoku stopu zaraze koronavirusom.

Odluka Grčke dolazi pošto je Velika Britanija objavila spisak od 74 zemlje, uključujući Grčku, koju engleski turisti sada mogu da posete bez potrebe za karantinom po povratku.

Avioni iz Velike Britanije moći će da slete na sve aerodrome koji prolaze kroz Grčku. Putnici će po dolasku biti nasumično testirani za kovid-19.

Foto: Depositphotos/ mike_kiev

Putnici koji se testiraju moraju da ostanu u samoizolaciji 24 sata na krajnjem odredištu kako je deklarisano na obrascu za lociranje putnika (PLF), dok rezultat testa ne postane dostupan.

Svi putnici u Grčku moraju da ispune svoj online PLF 48 sati pre polaska, piše Greekreporter.

Što se tiče Švedske, Grci navode da i dalje "prate epidemiološku situaciju u ovoj zemlji", kao i da će sve odluke doneti u narednom periodu.

Britanska vlada je još u petak objavila da se Grčka nalazi na njihovoj "beloj listi", odnosno među zemljama koje će od 10. jula moći slobodno da ulaze u zemlju, bez 14-dnevnog karantina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.