Izvor: B92

Taman kad smo pomislili da se situacija donekle normalizuje kada su letovanja u pitanju, čini se da nas svaki ponedeljak i te kako demantuje i iznenadi. Barem kada je Grčka u pitanju.

Posle protokola koji je bio novi uslov od strane Grčke za ulazak u tu zemlju, ovog ponedeljka novi šok: zatvorene granice. Do kada, za TV Prvu govorio je Aleksandar Seničić, direktor asocijacije turističkih agencija Juta.

"Izgleda da su Grci rešili ove godine da sve važne odluke donose nedeljom ujutru, a tako je nama još teža organizacija oko svega. Revidiranje odluke se očekuje 15. jula, prema informacijama koje smo dobijali od kolega iz grčke, hotelijeri kao i vlasnici privatnih smeštaja su sa svoje strane uložili maksimalan napor da ubede nadležne u svojoj državi da do tada ova mera bude ukinuta", rekao je Seničić.

On je dodao i da je EU 1. jula ustanovila praksu koja je trebalo da bude primenjena i u našem slučaju. Srbija je bila na "zelenoj listi", odnosno uslov da nemamo 16 zaraženih na 100.000 stanovnika je i dalje ispunjen.

"Granica je zatvorena, a zvanične informacije nema. Iz razgovora sa grčkim kolegama saznali smo da je epidemiološka situacija uslovila zatvarnje granica. Nije jasno na osnovu čega je doneta ta odluka, s obzirom na to da neke zemlje imaju daleko nepovoljniju epidemiološku situaciju od nas", dodao on.

Ilustracija/Foto: depositphotos/bestravelvideo

Što se nerealizovanih aranžmana tiče, apeluje na strpljenje:

"Mi očekujemo reakcije kolega iz Grčke, da ne zaboravimo, njihova država ih je podržala. Oni imaju izmene zakona, i mogućnost da taj novac koji je uplaćen za aranžmane ne moraju da vrate, nego da mogu nam daju vaučere za korišćenje u nekom drugom terminu. Mi ćemo se potruditi, naravno, da novac koji je uplaćen u poslednjih mesec dana bude uplaćen ljudima, ali ne mogu to da garantujem u ovom trenutku", dodao je Seničić, naglašivši da je savet putnicima da nađu dogovor sa agencijom.

"Najveći broj putnika je prihvatio zamenske vaučere. Ovo je viša sila, i okolnosti ne zavise od nas ni u jednom trenutku", poručio je.

Ilustracija/Foto:wildman/depositphotos

Osvrnuo se i na jutrošnju situaciju na graničnom prelazu sa Grčkom, dodavši da su svi koji su se tamo našli pre šest sati bili pušteni da prođu, kao i da trenutno nema informacija da je neko vraćen sa granice.

"Ukoliko se nekome od naših turista koji su trenutno tamo dogodi da se zaraze u Grčkoj, na prostoru svih turističkih destinacija su zakupljeni objekti koji se koriste kao karantin, i tamo su turisti u obavezi da provedi 14 dana samoizolacije, naravno ukoliko su lakši simptomi. Ukoliko je neko sa težim simptomima onda se upućuju u bolnicu, takođe u trošku Grčke", istakao je Seničić.

Bez obzira na sve, savet svim putnicima je da imaju polisu osiguranja za svaki slučaj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.