Foto: depositphotos/bestravelvideo
Foto: depositphotos/bestravelvideo

Seničić: Evzoni zatvoren, ali Grci odluke menjaju na dnevnom nivou

Podeli

Granični prelaz ka Grčkoj Evzoni će prema zvaničnim podacima početi da radi tek 15. jula, ali to ne mora da bude konačno, jer se odluke menjaju na dnevnom nivou, rekao je za portal b92.net direktor Jute Aleksandar Seničić.

Pročitajte još:

Pakao na grčkoj granici, kolona vozila 13 kilometara: "Ovo je katastrofa" FOTO/VIDEO

Ovo nam je potvrdio i ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević koji se pozvao na zajedničku odluku grčkih ministara zdravlja, infrastrukture i transporta i pomorstva i ostrvske politike Grčke kojom se produžava zabrana ulaska na teritoriju Grčke drumskim putem preko graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom do 15. jula. Ulazak kopnenim putem srpskim turistima na teritoriju Grčke i dalje je moguć jedino preko teritorije Bugarske, odnosno graničnog prelaza Promahonas.

Podsetimo, na grčko-makedonskoj granici Bogorodica-Evzoni juče i prekjuče je vraćeno ukupno 780 državljana Srbije, koje su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahono, navodi se u podacima makedonskog MUP, koji je danas izveštačima Tanjuga saopštio rukovodilac smene na tom graničnom prelazu Dejan Dimitrov.

Nnakon što je EU usvojila preporuku o ukidanju privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, 650 državljana Srbije pokušalo je da uđe na teritoriju Grčke kroz Severnu Makedoniju, dok juče do 10 sati taj broj iznosi 130.

Pakao na grčkoj granici, kolona vozila 13 kilometara: "Ovo je katastrofa" FOTO/VIDEO

Dimitrov za Tanjug kaže da se odluke grčkih vlasti menjaju iz minuta u minut, navodeći da je 1. jula granični prelaz Evzoni radio slobodno od 8 do 11 časova ujutro.

Istu informaciju Tanjugovim izveštačima je saopštio i policijski službenik iz granične policije Grčke koji nije mogao zvanično da kaže svoje ime, ali je saopštio podatke o kretanju putnika i o uslovima.

Foto. Kristian Povodovski
Foto. Kristian Povodovski

On je Tanjugu rekao da je granični prelaz Evzoni zatvoren u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije, te da je, na evropskom nivou odlučeno da svi strani državljane koji žele da uđu na teritoriju Grčke, a koji su na listi zemalja preporuke EU, mogu da koriste isključivo bugarsko-grčki granični prelaz Kulata-Promahono.

"To je u skladu sa evropskim regulativama i odlukama. Kako dobijamo instrukcije, tako ih sprovodimo. Juče je radio Evzoni nekoliko sati, posle toga odlučeno je da bude zatvoren. I mi ne znamo da li će se ta odluka promeniti danas, sutra, ili nakon 15. jula ili kasnije", kazao je grčki policijski službenik na Evzoniju.

Kako je rekao, iako je Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa severa dolaze drumskim putem u Grčku, on trenutno ne poseduje neophodnu opremu za testiranje na zaraženost virusom Covid-19, za razliku od prelaza Promahonos, te je, prema njegovim rečima, i to jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren.

"Bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonos je znatno manji. Tamo su kapacitet samo po dve trake i sa bugarske i sa grčke strane. Međutim, oni imaju opremu za testiranju i zato što je reč o evropskom koridoru Bugarska-Grčka odlučeno je da taj prolaz bude jedina ulazna tačka za strane državljane u ovom trenutku", kazao je grčki policajac i dodao da se stvaraju velike kolone automobila zbog malog kapaciteta.

Istakao je da je pre par dana na bugarsko-grčkom prelazu Kulata-Promahono, zbog malih kapaciteta, bila stvorena kolona automobila od 16 kilometara.

Građani Srbije mogu da putuju u Grčku jedino preko graničnog prelaza Kulata-Promahono, dok grčke vlasti ne budu promenile odluku i otvorile granični prelaz Evzoni.

Juče je sa Evzonije vraćeno oko 2. 200 stranih državljana, prema podacima makedonskog MUP, dok je danas do 10 časova vraćeno oko 300 stranaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1928 idi na stranu