Foto: depositphoto/ArturVerkhovetskiy
Foto: depositphoto/ArturVerkhovetskiy

EU odobrava listu zemalja za otvaranje granica: Da li je Srbija među njima?

Podeli

Zemlje članice EU bi do ponoći trebalo da se izjasne o listi zemalja prema kojima bi od 1. jula bile otvorene spoljne granice EU.

Srbija se nalazi na preliminarnoj listi od 15 zemalja kojima bi restrikcije za putovanja u EU mogle biti ukinute u sredu.

"Izjašnjavanje zemlja članica obaviće se tzv "pisanom procedurom” najverovatnije tokom današnjeg dana”, kažu za Tanjug u hrvatskom predsedvanju Savetom EU. U Evropskoj komisiji navode da su oni "dali svoje preporuke" o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude "slična ili bolja" kao u EU, mogućnost održavanja mera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u datu treću zemlju.

U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje Zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU sa regionom. Na preliminarnij listi od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, uz Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južna Koreju, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kinu.

Albanija, BiH, Severna Makedonija i takozvano Kosovo su prema podacima do 15. jula imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Prosek u EU 27 za taj period je 13 registrovanih slučajeva kovid 19 na 100.000 stanovnika. Srbija je u datom trenutku bila na 20 inficiranih na 100.000 stanovnika uz tendenciju porasta. U EU navode da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

strana 1 od 895 idi na stranu