Izvor: B92

"Iako je Turska poznata po konceptu all inclusive, ove godine gostima će konobari servirati željena jela iz bufeta zaštićenih pleksiglasom, a posebnih uslova osim zdravstvenog pregleda na granicnom prelazu nema", naveo je za B92. net ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

"Turska je radi privlačenja stranih turista uspostavila prilično jednostavan sistem, koji je demonstriran stranim ambasadorima 20. i 21. juna u Antaliji. Po sletanju aviona, putnici staju u red, na međusobnoj razdaljini od dva metra, uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Tu se vrši provera telesne temperature, a sumnjivi slučajevi se upućuju na testiranje, a ukoliko je neophodno i na lečenje", navodi Marković za naš portal.

On dodaje da je uspostavljen sistem sličan onome koji funkcioniše u hotelima u Grčkoj:

"Iako je Turska poznata po konceptu all inclusive, ove godine gostima će konobari servirati željena jela iz bufeta zaštićenih pleksiglasom. Ovde želim da naglasim da 90 odsto hotela još nije otvorena i da će to učiniti od prvog jula. Kako će predstavljeni koncept funkcionisati u praksi ostaje da se vidi", naglašava Marković i dodaje da se Turska maksimalno trudi da održi opadajući trend epidemije na svojoj teritoriji i tom cilju pristupa vrlo organizovano i odgovorno.

Od 15. juna ponovo je uspostavljen avio saobraćaj između Srbije i Turske, kada je "Air Serbia" obavila svoj prvi let, a potom je usledio i prvi let Turkish Airways 21. juna. Takođe od 11. juna granice u Turskoj su otvorene.

"Činjenica je da avio saobraćaj nije obnovljen u punom kapacitetu, kako je to funkcionisalo do početka pandemije, ali sadašnji red letenja zadovoljava potrebe potencijalnih putnika. Radi se o po tri leta nedeljno obe kompanije. Podvlačim da su date i sve neophodne dozvole za letove na relaciji Beograd - Antalija, Bodrum, Izmir, tako da nema smetnji da se tokom sezone obavljaju čarter letovi kojima naši građani dolaze u Tursku radi letovanja. Očekuje se da i Pegasus takođe uspostavi liniju od 1. jula", rekao je on za naš portal, te dodao:

"Nije se šaliti sa granom privrede koja je prošle godine Turskoj donela 15 odsto BDP, ili oko 35 milijardi dolara. Realnost je da naši turisti u Tursku dolaze u organizovanim grupama čarter letovima. Meni lično nije poznat veći broj naših građana koji su se u turska letovališta uputili sopstvenim prevozom ili autobusima", kaže Marković.

On smatra da prognoze za tekuću sezonu nisu obećavajuće. Turski ministri se maksimalno trude da dovedu turiste iz Nemačke i Rusije, sa ovih za njih, dva najznačajnija tržišta

"Na dan otvaranja granice prema Bugarskoj, radi se o graničnom prelazu Kapikule, stanje je bilo potpuno nadrelno. Na granici, na kojoj se obično nalazi više stotina vozila u oba smera, nije bilo nikoga osim teretnih vozila. U to sam se lično uverio. Model prelaska granice je isti kao i na aerodromima. Tu postoji nonsens da je nama, akreditovanim diplomatama, povratak u Tursku komplikovaniji nego turistima. Mi moramo da se najavimo tri dana unapred. Svakako ne preporučujem još uvek individualna putovanja. Sa agencijama je sve mnogo sigurnije. Tu onda odgovornost preuzimaju i hotelijeri i turska država. Posebno u pogledu zbrinjavanja turista eventualno zaraženih tokom letovanja", zaključio je Marković.

Foto: depositphotos/Bodrum

Državna informativna agencija "Anadolija" ugostila je turskog ministra kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoja u Uredničkom okruglom stolu. Ministar Ersoj je preneo da će se do 1. jula na najfrekventnijim aerodromima u Antaliji, Izmiru i Dalamanu, a do 15. jula na svim turskim aerodromima otvoriti centri za testiranje na koronavirus i da će tu građani moći da se testiraju uz novčanu naknadu od 15 evra, a da se rezultati dobijaju u roku od dva sata.

Testiranje će se vršiti besplatno u slučajevima povišene temperature (preko 37,8 stepeni). Ministar je rekao da je u turističkim zonama broj zaraženih mali, tako da u Antaliji od 11. marta do sada ima 500 slučajeva, dok u Ajdinu (Kušadasi) i Mugli (Bodrum, Fetije) ima oko 300 slučajeva i da je zdravstvena infrastruktura turističkih regiona zadovoljavajuća.

Ersoj je govorio o programu sertifikacije hotela i restorana koji nije obavezan, ali na koji se prijavilo 730 hotela i preko 900 restorana, a očekuje da će te cifre preći brojke od 2000 hotela i 3000 restorana. Ministar smatra da će se ovaj program sertifikacije turističkih objekata nastaviti da se primenjuje i posle pandemije jer se na ovaj način podiže kvalitet usluga.

Objasnio je da se sve usluge pružaju samo malo na drugačiji način, npr. švedski sto postoji i dalje, ali gost ne uzima sam, već pored stola svakog gosta stoji konobar koji po želji donosi hranu i piće u količinama koje gost želi. U slučaju da se gost razboli od korone u toku odmora i da mu lekar prepiše kućni karantin biće upućen na izolovani sprat koji će svaki hotel imati i tu će mu se hrana i potrepštine dostavljati pred vrata, a hoteli neće naplaćivati boravak gostima kojima je istekao aranžman, a moraju da budu u karantinu u njihovom hotelu.

Podsetimo, trenutno u Grčkoj letuje 3.000 turista iz Srbije, a oko 1.000 u Turskoj, rekao je za agenciju Beta direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Višnja Jukić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.