Izvor: B92

Ova sezona je trebalo da bude sezona sa najvećim brojem čarter putnika, ali zbog globalne pandemije situacija se manje iz dana u dan, rekao je u razgovoru za B92.net Aleksandar Seničić, direktor Jute.

"Dezinformacija je da su ti letovi otkazani. Mi smo danas imali sastanak sa 15 čarter agencija zbog svega ovoga. Čarteri za grčka ostrva bi trebalo da krenu od 1. jula, a za manja ostrva nećemo imati čarter letove. Na sastanku je dogovoreno da se smanji broj letova, shodno situaciji ali otkazivanja nije bilo. Daću vam primer ako je ,recimo, za Skijatos bilo planirano osam letova, sada je taj broj spušten na tri. U tom smislu je došlo do promena ali nije tačna informacija da se letovi otkazuju", objašnjava Seničić.

On je za naš portal rekao da je na predlog JUTE osiguravajuća kuća DDOR pripremila dve nove polise:

"Turisti koji putuju na odmor u inostranstvo moći će da doplate polisu putnog zdravstvenog osiguranja za slučaj potrebe da se testiraju ili leče od virusa kovid-19" , rekao je Seničić.

On se osvrnuo na, kako kaže, "tabloidne dezinformacije" koje predstavljaju veliki problem za turističke agencije. Istakao je da su tabloidni mediji umnogome doprineli činjenici da se otkazuju i zakazana putovanja.

"Stiče se utisak da se vodi kampanja protiv putovanja van Srbije, a to je loše i uvodi nas u još veći problem. Ljudi odustaju od putovanja zbog takvih tekstova", dodaje Seničić.

On je objasni i trenutno stanje u turizmu, i na to da agencijama najviše nedostaje likvidnost:

"Ovog trenutka turistička tražnja skoro da ne postoji, a 90 odsto uplaćenih aranžmana nije realizovano. Novih putnika gotovo da nema, svi koji putuju su oni koji su već uplatili putovanje, pre krize", ističe Seničić.

Kako još dodaje čarter letovi polako kreću od jula, među prvima na listi su letovi za Grčku, zatim Tursku, a najmanje otkaza za sada je u putovanjima za Egipat, gde kako kaže može da se putuje do duboko u jesen:

"Takođe će poleteti i čarter let ka Majorki 15.7. i ka Hurgadi 16.7, za Tursku bi trebalo da krenemo oko 5. jula", rekao je Seničić i za kraj razgovora podsetio da sve zavisi od toga kako se regulacije EU budu menjale, što smo na dosadašnjem primeru viđali i iz dana u dan.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.