Foto: depositphoto/Maugli
Foto: depositphoto/Maugli

Šta nas čeka kad stignemo: "Turisti će doći u Grčku koja je ista, ali istovremeno različita"

Podeli

"Leto nije godišnje doba, to je mentalitet, način na koji se sagledava stvar."

Ova godina bila je potpuno drugačija nego što se očekivalo zbog nove pandemije koronavirusa, rekao je premijer Kirijakos Micotakis u pozorištu na otvorenom Egli u četvrtak uveče "i ovo leto će biti drugačije od onog što smo planirali".

Predstavljajući kampanju "Restart turizma" u Zapion Holu i kratak promotivni video-sniamk namenjen stranoj publici i društvenim platformama u inostranstvu, kako bi ohrabrio turiste da dođu u Grčku, Micotakis je rekao da je pandemija "donela duboku ekonomsku krizu za koju se nadamo da je privremena".
.
Premijer je rekao da su ga ohrabrili rezultati grčke statističke službe za prvi kvartal godine, koji su pokazali da je recesija u Grčkoj bila 0,9 odsto, što je stopa znatno niža nego u ostalim zemljama evrozone, gde je prosečno iznosila -3,2 odsto za januar-mart. Međutim, upozorio je da će drugi kvartal biti veoma težak.

"Grčka ekonomija je s velikom snagom dočekala krizu izazvanu koronavirusom. Drugi kvartal biće veoma težak, a nadamo se da će se stvari popraviti od trećeg kvartala nadalje", rekao je premijer publici.

"U Grčkoj smo se slagali jer smo svi zajedno radili i slušali savete specijalista", rekao je Micotakis, "i uspeh u suočavanju sa pandemijom omogućava nam da se postepeno vraćamo novoj ekonomskoj normalnosti, otvarajući sektore postepeno". Turizam, sektor za koji je grčka ekonomija vezana na više načina, ne može da bude izuzet iz ovog postepenog otvaranja, napomenuo je.

Vlasti će "biti veoma stroge" u pogledu zahteva da se zaposleni u turizmu striktno drže mera lične zaštite, a ako na međunarodnom nivou ne bude bilo problema, Grčka će omogućiti "skoro svim zemljama" da dođu u Grčku, rekao je, pomenuvši zabranu letova iz zemalja sa velikim brojem zaraženih. Pošto letovi iz inostranstva počinju 15. juna, turisti će "doći u Grčku koja je ista, ali istovremeno različita", naglasio je premijer.

"Oni će morati stalno da poštuju osnovne higijenske protokole. Zaštita javnog zdravlja, sigurnost posetilaca i radnika u turizmu ostaju naš glavni prioritet o kome se ne može pregovarati. Naša je prednost što ćemo leti biti više na otvorenom, gde si, kako stručnjaci kažu, mogućnosti za zarazu znatno smanjene."

strana 1 od 882 idi na stranu