Izvor: B92, klix.ba

Turisti iz celog sveta vrlo rado dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a od mesta iz kojih dolaze zavisi i njihovo interesovanje za kulturno-istorijsko nasleđe te zemlje. Zbog pandemije koronavirusa, u poslednja dva meseca broj rezervacija i dolazaka turista u BiH u drastičnom je padu.

Neki od najlepših gradova u toj zemlji koje neizostavno morate da posetite kad budete u prilici su:

Lukomir i Umoljani

Turistički radnik Adnan Vlajčić preporučio je neke od najzanimljivijih destinacija.

"Preporučujemo izlete u prirodu koji obuhvataju sledeće destinacije: Lukomir i Umoljani. Lukomir, često nazivan poslednjim bosanskim selom, nalazi se iznad 1.400 metara nadmorske visine. Razlog zbog kojeg smatramo da trebate da posetite Lukomir se ogleda u tome da još uvek možete da vidite stari seoski način života i uživate u domaćoj hrani. Do Lukomira možete da dođete iz pravca Sarajeva i Konjica. Odličan dnevni izlet za sve koji su željni prirode. Jednako je dobro i za Umoljane, malo planinsko mesto idealno za pešačenje i odmor u prirodi", kazao je Vlajčić.

Konjic i Mostar

Često zanemarena i slabo istražena destinacija je grad Konjic. Ovaj grad leži na jednoj od najlepših reka - Neretvi, a okružen je najvećim planinskim masivima u našoj zemlji: Prenjom, Bjelašnicom i Bitovnjom. Ovaj grad je jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Konjic je poznat po drvorezbarstvu, a po broju stećaka (kamenih spomenika) treći je u svetu.

"U Konjicu možete da posetite Muzej drvorezbarstva, koji ovaj grad čini posebnim kako u našoj zemlji, tako i u svetu. Zatim, tu je i Titov bunker, koji i danas prkosi vremenu. Idealno je za sve jugonostalgičare i zaljubljenike u istoriju maršala Tita", kazao je.

Ovaj grad jedinstven je i po svojoj klimi, ali i po lokalnim specijalitetima poput jagnjetine s ražnja i ispod sača, kao i svežoj ribi.

Takođe, jedna od destinacija kojom se ponose je Bobovac, stari srednjovekovni grad, središte kraljeva u davnoj prošlosti te zemlje. Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić nešto pre prve polovine 14. veka.

Ovaj grad podignut je na strmoj, stepenastoj steni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske reke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša.

"Do Bobovca vode dva puta, jedan iz Vareša, drugi iz Kraljeve Sutjeske. Idealan je za zaljubljenike u istoriju i predivne prirodne pejzaže koji ga okružuju", kazao je.

Ukoliko krenete na put kroz Hercegovinu, sunčani deo BiH, predlažemo da posetite i Mostar, glavno mesto Hercegovine, Blagaj i Počitelj, a u bližoj okolini i skrivenu zelenu oazu Hercegovine vodopade Kravica.

Za mnoge turiste ovo je jedno od najepših mesta u Bosni i Hercegovini. Udaljeni su četrdesetak kilometara od Mostara i veoma su blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne reke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode danas pod zaštitom države. Vodopad je viši od 28 metara, a širina mu je 150 m.

Ovo mesto pravi je odmor za dušu i mozak, a u blizini možete da posetite i malu pećinu u kojoj mogu da se vide stalaktiti od kalcijum-karbonata.

Šeher Sarajevo

Glavni grad BiH, kod stranih turista poznat kao susret Istoka i Zapada, a zbog svoje burne istorije i prošlosti ujedno je i najposećeniji. Ono što bi vam kao turistima moglo biti najinteresantije, osim starog dela grada i Baščaršije, jesu i vidikovci s kojih možete da vidite celo Sarajevo.

Žuta ili Jekovačka tabija je mesto koje nudi fantastičan pogled na zapad. Najbolje je da je posetite u akšam za vreme zalaska sunca. Budete li produžili dalje uzbrdo, naići ćete na Belu tabiju, koja se nalazi na vrhu naselja Vratnik.

Osim toga, možete da posetite i Trebević, vrelo Bosne i okolne sarajevske planine.

Bihać i Cazin

Ukoliko tražite zanimljiv vikend-izlet u okolini Bihaća i Cazina, preporuka je dvorac Ostrožac.

A ako su vam potrebni relaksacija i antistres terapija, Japodski otoci u Bihaću biće izvrstan odmor za vas.

Ostali gradovi

Treba da posetite i Jajce, poslednje utočište kralja Stjepana Tomaševića. Ovaj grad je poznat po srednjovekovnim katakombama i predivnim vodopadima u istorijskom jezgru grada.

"U Gradačcu će vas na samom ulasku u grad oduševiti mir i čistoća te nezaobilazna kula Husein-kapetana Gradaščevića, koja dominira krajolikom. Ovaj grad je nadaleko poznat po svom sajmu šljive i drugim prirodnim bogatstvima. Tu je i Trebinje, poslednji mediteranski grad prema unutrašnjosti BiH poznat kao grad vina, sunca i platana", kazao je Vlajčić.

I na kraju nemojte da zaboravite da posetite Banjaluku, koja je poznata po svojoj dobro očuvanoj tvrđavi Kastel, koja datira iz druge polovine XVI veka. Probajte poznate banjalučke ćevape i rešite dilemu čiji ćevapi su bolji: sarajevski, banjalučki ili travnički.

Smatramo da su sve destinacije primerene i za posete s djecom, jer će na taj način naučiti o prirodi i kulturnim znamenitostima koje ih okružuju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.