Ko ide, a ko ne ide u samoizolaciju? Ovo su preporuke za hotelijere u Crnoj Gori

Podeli

Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mere prevencije širenja infekcija, dok je na upravama i menadžerima hotela da sprovedu određene administrativno organizacione mere, radi sprečavanja eventualnog obolevanja, saopšteno je iz IJZ.

Pored ovih, postoji i niz tehničkih mera koje su od posebnog značaja a prva je obezbeđivanje adekvatnog i funkcionalnog sistema ventilacije, te laka dostupnost osnovnih sredstava za održavanje lične higijene gostiju i zaposlenih (tekuće vode i sapuna) kao i sredstava za dezinfekciju ruku i radnih površina.

Takođe je potrebno obezbediti odgovarajuću količinu: toplomera, papirnih maramica, papirnih ubrusa za ruke, hirurških maski, rukavica za jednokratnu upotrebu, vreća za smeće, rastvora za dezinfekciju površina, sredstava za održavanje higijene prostora i dezinfekciju velikih površina i dispenzora sa sredstvima za dezinfekciju ruku.

"S obzirom na trenutno dostupne podatke, turisti kao i svi gosti hotela ne predstavljaju rizik sve dokle god ne pokazuju simptome respiratorne infekcije, iako ima indicija da je uloga obolelih sa blagim simptomima veća nego što se inicijalno mislilo", ističu u Institutu.

Plan postupanja u slučaju simptoma kod gostiju

Za slučaj pojave simptoma kod gostiju, hotel mora imati spreman sopstveni plan postupanja i komunikacije u kojem ključni elementi treba da budu:

- obaveštenje gostima šta da rade u slučaju pojave simptoma (tzv. "Dear guest letter") gde se akcenat mora staviti na uspostavljanje kontakta s posebno određenim radnikom hotela koji će onda: obavestiti nadležnog lekara i/ili epidemiologa, osigurati izolaciju gosta u sobi, omogućiti gostu sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lekova, kao i pružanje zdravstvene pomoći bilo u sobi ili u najbližem domu zdravlja.

Obaveze na graničnim prelazima

Sprovođenje nadzora počinje na graničnim prelazima, obavlja ga granična policija i zdravstveno-sanitarni inspektor koji zdravim i asimptomatskim putnicima u međunarodnom saobraćaju prilikom ulaska u Crnu Goru postavljaju jednostavna skrining pitanja.

- Da li ste poslednjih 14 dana bili u područjima pogođenim novim koronavirusom - Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Iranu, Italiji?

- Da li ste tokom poslednjih 14 dana bili u kontaktu sa nekom osobom koja je bila potvrđeni ili verovatni slučaj infekcije novim koronavirusom?

- Da li ste tokom poslednjih 14 dana bili u nekoj zdravstvenoj ustanovi / bolnici u kojoj se leče oboleli od infekcije novim koronavirusom?

Ako je odgovor na bilo koje od pitanja "da", osobu treba staviti pod zdravstveni nadzor.

Ko ide u samoizolaciju?

"Naši državljani i stranci koji dolaze iz pogođenih područja i ostaju duže, stavljaju se pod zdravstveni nadzor uz preporuku striktne samoizolacije kod kuće. Turiste ili poslovne putnike na kratkom boravku nije moguće podvrgnuti samoizolaciji na kojoj se insistira, ali se sprovođenje zdravstvenog nadzora bez ograničavanja kretanja (sve dok nemaju simptome) ne sme dovoditi u pitanje. Uloga hotelijera se ogleda u edukaciji gostiju, njihovom adekvatnom informisanju o pravima i obavezama tokom nadzora o čemu je Institut doneo posebne materijale", pojasnili su u Institutu.

Strancima (turistima i poslovnim ljudima) u kratkim posetama za sada nema smisla niti potrebe ograničiti kretanje unutar Crne Gore niti prema daljim destinacijama:

"Oni su u svakom slučaju obavezni da se javljaju telefonom nadležnom epidemiologu i prijavljivljuju zdravstveno stanje (pojavu simptoma). Pri eventualnoj pojavi prvih simptoma respiratorne bolesti, treba da ostanu u smeštaju bez kontakata s drugim putnicima / turistima / kolegama i kontaktiraju nadležnog epidemiologa uz pomoć osoblja hotela", navode u Institutu.

Postupci u slučaju sumnje na zarazu novim koronavirusom

Gosti i osoblje hotela treba da nose zaštitne maske samo ako osoba ima simptome respiratorne infekcije. U suprotnom - ne. Obavezno je poštovanje fizičke distance, pranje ruku.

U slučaju uočavanja simptoma infekcije koronavirusom kod gosta hotela:

Foto: deppositphotos/clementetinin
Foto: deppositphotos/clementetinin

- posebno određeni zaposleni treba odmah da stupi u kontakt s nadležnim epidemiologom kako bi prijavio sumnjivi slučaj i primio uputstva o potrebnim postupcima,

- ako hotel ima lekara, odmah obavestiti i nadležnog lekara,

- osobi pod sumnjom savetovati da obavezno ostane u sobi sa zatvorenim vratima; dostaviti joj hiruršku masku, papirne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku,

- zaposlenima u hotelu savetovati da ne ulaze u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na infekciju,

- ukoliko postoji potreba kontakta sa gostom, trebalo bi odrediti samo jednu osobu koja će se baviti tim gostom uz upotrebu zaštitne maske, rukavica i druge opreme te održavanja udaljenosti od najmanje metar od bolesnika, po mogućnosti, dva metra,

- maske, rukavice i slična zaštitna oprema (LZO) treba da se odmah nakon upotrebe odlože u plastične vreće i kantu za smeće s poklopcem, predviđenu za infektivni otpad. Ova oprema se ne sme ponovo koristiti. Nakon bacanja zaštitne opreme u kantu za otpad, zaposleni treba da operu ruke sapunom i vodom.

Higijena hotelskih soba

Institut je definisao i niz mera za čišćenje sobe u kojoj je boravila osoba za koju se sumnja ili joj je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Između ostalog, ako je moguće, potencijalno kontaminirana soba ne bi trebalo da se koristi najmanje tokom naredna 24 časa (idealno 72 sata) kako bi se infektivnost virusa smanjila. Ako građevinsko rešenje dozvoljava, sobu treba tokom ovog perioda provetravati tako da protok vazduha ne ugrožava okolne sobe.

Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sledećih aktivnih supstanci: natrijum hipoklorit (0,05 – 0,5%), etanol (70 %), glutaraldehid (2 %), izopropanol (50 %), benzalkonijum hlorid (0,05 %) i natrijum hlorit (0,23 %).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1727 idi na stranu