Izvor: B92

Zatvaranje finske granice s Rusijom zbog pandemije koronavirusa naglo je zaustavilo posete skoro dva miliona ruskih turista koji podupiru lokalnu ekonomiju svake godine, javlja Asošiejted pres.

Agencija navodi da, s obzirom na broj zaraženih od koronavirusa u Rusiji, malo je nade da će granica biti otvorena za letnju turističku sezonu u Finskoj, dok mnogi veruju da će granica verovatno ostati zatvorena i duže.

Finska je proteklih godina svrstavana među najpopularnije evropske destinacije za ruske turiste.

Zatvaranje granice je izazvalo preko noći kolaps prekograničnog turizma u regionu Južna Karelija, slikoviti jezerski krajolik Finske, koji je omiljen i kod domaćih i kod ruskih turista.

Povrh svega, lokalna preduzeća imaju manjak od 25 miliona evra svakog meseca, jer je granica zatvorena. U Finskoj je zabeleženo 6.859 slučajeva koronavirusa i 320 smrtnih slučajeva, a većina njih na području prestonice Helsinkija.

U regionu Južna Karelija, 250 kilometara severoistočno od Helsinkija, dijagnostifikovana su samo 24 slučaja i nije bilo smrtnih ishoda. Rusija ima preko 405.000 zaraženih od koronavirusa, što je treći najveći broj na svetu, i 4.693 smrtna slučaja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.