Izvor: B92

Veliki bazar u Istanbulu, koji nije radio od 23. marta, ponovo je danas otvoren pošto je Turska ukinula većinu mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Bazar, u kome radi oko 3.000 prodavnica i 30.000 trgovaca, ponovo je otvoren nakon što je bio zatvoren najduže u poslednjih šest vekova postojanja.

Svake srede nedeljama pre otvaranja prostor je dezinfikovan u skladu sa propisima. Ponovno otvaranje ovog pokrivenog bazara sprovedeno je u skladu sa strogim pravilima koja je donelo Ministarstvo zdravlja, ​​pa je nošenje maske obavezno i ograničen je broj kupaca u prodavnicama.

Veliki bazar u Istanbulu, jedna od najvećih pijaca na svetu, pre zatvaranja je posećivalo oko 150.000 ljudi dnevno i to uglavnom turista.

Ponovno otvaranje Bazara usledilo je kao deo ublažavanja većine ograničenja koja su uvedena zbog pandemije koja je u Turskoj odnela više od 4.500 života, dok je zaraženo gotovo 164.000 osoba.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.