Izvor: B92

Mala grčka ostrva protestuju zbog zdravstvene klasifikacije Ministarstva zdravlja, gde su proglašene za "visoko rizične" destinacije. Tamo ovo vide kao pokušaj da se potkopa njihova borba za izlazak iz ekonomske krize nastale epidemijom koronavirusa.

Uoči otvaranja domaćeg i međunarodnog turizma i rizika od "nadolazećih" slučajeva kovida 19, grčko Ministarstvo zdravlja navodno planira da kategoriše destinacije na kopnu i ostrvima u tri zone rizika, u zavisnosti od odgovarajuće zdravstvene infrastrukture. Kategorizacija posebno pogađa mala i udaljena ostrva.

Udaljenost ostrva od kopna na jedan i po sat znači da je u pitanju ostrvo koje ima "mali rizik" za zarazu koronavirusom. Na ostrvima sa zdravstvenom infrastrukturom važi "umeren rizik", a ona koja nemaju zdravstvenu infrastrukturu uopšte, ili imaju samo osnovnu, važe za "zonu visokog rizika", piše list Eleftheros typos.

Kao što se i očekivalo, vest je razljutila ostrvljane, koji jedva čekaju da se sezona turizma ponovo otvori, makar i sa zakašnjenjem.

Ostrvo Simi, Grèka. Foto: Depositphotos, Maugli

"Da li je moguće da će ostrva bez ijedne potvrđene infekcije biti smatrane visokorizičnim destinacijama? Da li to reklamiramo? Ko će doći na odmor ako mu kažete da ne ide na ostrva, jer su visoko rizična?", rekao je danas u jednom intervjuu gradonačelnik Simija, ostrva na istoku Grčke.

Kako kaže, nakon najave da će postojati zone rizika, mnoge rezervacije su otkazane, navodi portal Keep Talking Greece.

Iz Ministarstva zdravlja odgovorili su da će plan biti specijalizovan i da će biti zvanično predstavljen u narednih nekoliko dana.

Čak i veća ostrva koja su razvila zdravstvenu infrastrukturu, poput Rodosa, Kosa, Santorinija i drugih, klasifikovana su kao "ostrva sa umerenim rizikom".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.