Izvor: Mykonos Ticker

Ministarstvo zdravlja Grčke planira da podeli ostrva ove zemlje u tri zone, prema tome koje ostrvo bi imalo najbolju zdravstvenu zaštitu.

Ove zone formiraće se prema dva kriterijuma: Prvo, pitanje dostupnosti razvijenh zdravstvenih struktura. Drugo, mogućnost testiranja na koronavirus, u slučaju da je to neophodno.

Zona niskog rizika: Ostrva kao što je Krit, koji sam po sebi ima razvijen zdravstveni sistem, ali i ostrva koja su udaljena sat i po (brodom ili automobilom) do tercijarnih zdravstvenih ustanova, a tu spadaju ostrva Saronskog zaliva, Evija, Kikladi...

Zona umerenog rizika: Ostrva na kojima su razvijene bolnice za borbu protiv koronavirusa. Tu spadaju Rodos, Santorini i severoistočna egejska ostrva (Lezbos, Samos, Kijos). Zamenik grčkog ministra zdravlja Klaus Kontozamani rekao je da u velikim ostrvskim bolnicama (Krit, Rodos) već ima 550 bolničkih mesta specijalno za obolele od koronavirusa.

Zona visokog rizika: Sva ostala ostrva, bez obzira na njihovu veličinu. Kod ovih ostrva očekuje se da će imati podršku u brzom transportu do mesta na kojima je moguće tesiranje i lečenje, u šta bi posebno trebalo da budu uključeni "Plutajući medicinski timovi" grčke nacionalne zdravstvene organizacije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.