Izvor: B92, bnr.bg

Anketa Radio Bugarske sprovedena među hotelijerima u zemlji pokazuje da će oni poštovati mere i preporuke Ministarstva turizma i da se deo njih već sprema za letnju turističku sezonu. Svi vlasnici smeštajnih objekata najveće nade polažu u domaće turiste.

"Dok se ne promeni situacija oko 14-dnevnog karantina lica koja ulaze na teritoriju Bugarske, nećemo raditi sa turistima iz drugih zemalja" – rekla je Svetla Atanasova, vlasnik hotela u odmaralištima Sunčev breg i Borovec.

"Bugarski turisti su dobrodošli, a za strance ćemo tek da vidimo. Treba da se donese odluka – da li će pravila za različite države biti različita i da li će biti čarter letova – sve je to za sada nepoznato", navela je.

Dobromir Valev je optimista da će u svom hotelu na našem severnom primorju, u blizini Kavarne, uspeti da dočeka i strane turiste iako su rezervacije do 10. juna već otkazane.

"Naši gosti su pretežno iz Rumunije i Poljske. Još uvek očekujemo neke informacije iz Poljske, jer ne znamo šta će biti sa letovima i da li će zbog toga biti problema. Što se rumunskog tržišta tiče, nadamo se da nećemo imati nikakve probleme, jer veći deo naših gostiju dolazi samostalno putničkim vozilom", naveo je Valev.

Foto: GettyImages,Thomas Kronsteiner / Staff

Zlatko Zlatanov, čiji se hotel nalazi u Velingradu, period zatišja pre početka aktivne letnje sezone 1. jula koristi za renoviranje hotela.

Uprkos mnogim nepoznanicama, on ne namerava da smanji cene ali radi na povećanju usluga koje nudi. S obzirom da za sada SPA centri ostaju zatvoreni, Zlatanov je sklon da sačeka popuštanje ove mere jer, kako kaže, Velingrad je poznat kao SPA prestonica Balkana i nije dovoljno da rade samo bazeni.

U međuvremenu je ministarka turizma Nikolina Angelkova nakon sastanka sa predstavnicima turističkog sektora saopštila da resorno ministarstvo vodi pregovore o eventualnom otvaranju granica sa državama u kojima je epidemiološka situacija slična onoj u Bugarskoj.

Osim toga, svaki strani turista mora da prilikom dolaska potpiše izjavu o putovanju kojom se potvrđuje da putuje na svoj rizik što hotelijere oslobađa od odgovornosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.